Vi drivs av en längtan att se mer (och att inte dö nyfikna) men dagarna som kom efter att vi hade bestämt oss för att segla till ”nästa” ö var utan vind…ett utmärkt tillfälle att ankra i dom fina vikarna som vi hade sett ifrån land och invänta vindarna för dom kommer på Azorerna, förr eller senare så blåser det här… tro mej.
En av vikarna som vi låg i var den utanför Sao Lourenco som förr var öns vinodlings ställe. Terrasserna byggda med stenar långt upp på bergen är fortfarande kvar men idag odlas det ”bara” för husbehov.Vackert är det i alla fall, och en riktigt bra ankarvik med skydd från allt utom nordost vindar…vilket man har här 90% av årets alla dagar!
När vi snorklade såg vi att det var gott om fisk också, ”Trigger fiskar ” eller ”Pigg-fish” som dom kallar dom här…så fram med metreven, middagen simmar under båten!!
Jag började med att agna med bröd men upptäckte strax att dom var mera intresserade av flötet som dom faktiskt försökte äta upp…idioter!
Bort med brödet och fram med något mera färgglatt…det fick bli majs, vanlig burk-majs!
På bara nån timma hade vi tolv fina fiskar i en hink (inte 9 som Sanna skrev i slutet av förra inlägget), så det tog mer tid att rensa dom än att få upp dom, dom ska nämligen flås, dom har ett tjockt skinn dom rackarna, inte fiskfjäll som vanliga fiskar.
Men så kom dagen då vi hade vind igen och den kom ifrån väst, svag men jämn ifrån väst…upp med ankaret och upp med alla segel! Närmaste ö låg drygt 50 nm bort men den var vår B-plan, vi vill ”lite” längre, vi ville ön Terceira. Vi har insett att vi inte kommer att ha tid (jo tid har vi men seglings säsongen här tar slut efter sommaren, sedan riskerar det bli alldeles för blåsigt) att besöka och se alla öar utan vi kommer att behöva välja ut några och Terceira verkar vara en ö i vår smak med bra ankring och mycket historia, ankringen är en viktig faktor eftersom att hamnarna här är ganska små och billiga vilket gör att många vill in dit så båtarna ligger ofta både två och tre i bredd…då väljer vi mycket hellre att ankra utanför hamnen! (Undantaget här är faktiskt ön Santa Maria som vi var på då många inte stannar särskilt länge där å där finns oftast gott om plats i hamnen).
Vi fick en fin segling hela vägen i en västan vind som ökade hela tiden samtidigt som vi minskade vår segelyta. En av många fördelar med att ha två master är att vi kan variera vilka segel som passar oss bäst men just i dom här vindförhållandena som vi fick så insåg vi att för att göra bästa möjliga fart så var vi ”tvungna” att ha storseglet uppe och variera mellan focken och genuan (det tråkiga med det är att vi får ett ”segelcentrum” lite för långt förut som ökar trycket på rodret så att vårt vindroder inte orkar styra båten)
Vi var nämligen lite jagade av ett lågtryck med starka vindar och vi ville väldigt gärna komma innanför pirarmarna innan det nådde fram, därför valde vi att handstyra och hålla farten uppe (dryga 7 knop emellanåt)
När vi låg ca 20 nm från ön kom det upp ett stort svart huvud bredvid båten, blåste och visade sin ryggfena innan den dök under oss och kom upp igen strax framför oss. ”Segla inte på den!” hör jag min fru skrika!!
Vad gör man, 17m/sek som drar i storsegel och fock, vågor som ser ut att vara i storlek med en buss som kommer snett framifrån…och minnet av vad som hände bara några timmar tidigare då jag var lite ovaksam och tog en sån där våg lite för mycket från sidan…resultatet blev en översköljnng som fyllde sittbrunnen med några hundra liter saltvatten, en sittbrunn där hela besättningen befann sej…Sanna och jag bara såg på varann och skrattade, Coccos däremot tyckte inte alls om att bli väckt på det viset (hon låg på durken i sittbrunnen och fick det mesta över sej, såg ut som en dränkt katt efteråt, blängde på oss & visade sig inte ute mer under resten av seglingen). Våra kläder gick att vrida ur – det var mycket vatten!!!
Valen då, jo, den klarade sej, vi seglade inte på den men den tyckte nog att vi var lite opålitliga som dansade på vågorna för vi såg den inte igen.
Av fenan så kan vi konstatera att det troligen var en späckhuggare som vi såg igen men på tok för nära den här gången, kommer nästa vara närmare så får vi märken på kölen.
Jag hade räknat med att vi borde komma fram tidigt på måndag morgon men den fina vinden gjorde att vi nu kom fram till hamnen Praia de Vitoria redan på söndag kvällen strax innan solen gick ner, 32 timmar efter vi hade lämnat San Lourenco på Santa Maria – drygt 140 nm.
Ryktet säger att det skall vara den säkraste ankringen på Azorerna med skydd för alla vindar…det finns fyra hamnar innanför två stora pirarmar (en marina, en millitärhamn, en lasthamn och en fiskehamn)
Bara någon timma efter att vi hade ankrat kom ovädret över oss med vindbyar på långt över 20m/sek…åter igen så tittade jag och min fru på varann och bara log. Även om det var långt från en behaglig segling så var det värt det så vi hade den farten och hann hit.
Senare när vi sitter och äter upp de sista fiskarna så ser Sanna att våra batterier, som har börjat ha svårt att hålla laddningen, indikerar över 13V!!! Vi har inte haft landström på en vecka och solpanelen har legat på rufftaket (inte en optimal ”laddvinkel”) Det visar sej att vårt vindkraftverk som jag satte nya kolstift i när jag bytte mesanmasten har börjat leverera ström igen…mycket ström, mer än jag kan minnas att det gjorde när det var nytt för snart tjugo år sedan!!!
Ankarviken här i Praia Vitoria bjöd också på ett kärt återseende. På ankare ca 200m åt norr ligger en katamaran med grön mast…bara en Irländare kan ha en grön mast! Det är vår vän från Pasito Blanco som vi inte har sett sedan han seglade till Västindien för drygt ett halv år sedan! Det var han som berättade historien om vår mesanmast för oss, att den kom till Pasito Blanco på en tysk segelbåt som sedan övergavs och såldes, den nya ägaren ville ha en aluminium mast så ”vår” trämast hängdes in under taket i ett av skjulen…där hittade jag den hängande…28 år senare!!! Vi hade varit på jakt efter något att göra en ny storbom av sedan vi knäckte bommen utanför Frankrikes nordkust för drygt två år sedan! Nu fick den ”nya” masten bli vår nya mesanmast och vår gamla bli material till en ”ny” bom eftersom att vi upptäckt att den har börjat bli lite murken nere i foten. Jag kanske inte behöver tillägga att detta inte är något som man ”bara” gör på en kvart…masten slipades ren, oljades och lackades, alla beslag och segelskenor flyttades över (och vinkraftverket som jag nämnde)
Jag hade att göra under några veckor…men resultatet blev över förväntan, nu har vi ”testseglat” nästan 1000nm. Ja det blev en liten parentes men, men nu vet du.
Nu sitter min fru och ska läsa vad jag har skrivit, hon tittar upp och undrar efter två rader vad inlägget ska ha för titel…jag har verkligen inte haft en aning men just nu så slog det mej vad vi har sagt till varann mer än någonsin på den här seglingen…Magiskt!!
Det vi upplever, seglingen, platser, folk vi möter, valar och färgerna vid solens upp och nergång …MAGISKT.
Ja till och med när det är stökigt blir det ändå magiskt för vi växer varje gång…..å snart bär det av vidare…….
Återigen sveps man bort. Bort från vardagens gråa lunk. Bort från rutiner och annat nedbrytande… i långa loppet.
Späckhuggare. Vindar. Bommar. Mesanmaster. Haverier. Kan också bli en vardag. För Er. Ser dock dessa smärre katastrofer och måleriska havsvikar. Som något utöver det vanliga. För Mig. Med andan i halsgropen så ögnar jag snabbt igenom ett nytt avsnitt med Svarta Pärlan och dess besättning. För att lägga ifrån Mig surfplattan och fundera. Faaan… var kommer dessa människor ifrån? Läser igenom en gång till för att få det bekräftat att jag läste rätt den första gången.
Era äventyr på Atlanten och runt Azorerna är det som lyfter. Inte bara Svarta Pärlan utan också flera hundratals nautiska mil och tusental landmil. Hela vägen till Norden. Här i Min soffa kan jag också få vara med och få hundratals liter sjövatten över Mig. Medlidsamt tänker jag på Kapten Coccos som förtvivlat söker efter en torr plats i en segelbåt. En mission som hon rimligtvis borde ha lagt till handlingarna för länge sedan och satsat på ett liv som “sjöhäst”. Kapten Coccos måste vara en av de sju havens absolut mest tålmodiga hund.
Idag har jag Min sista semesterdag. Imorgon måndag den 5 augusti börjar ett nytt trafikår bakom ratten på den lilla blå.
Jag har haft en riktigt fin och annorlunda tre veckor i Sverige. Jag och Bosse (som jag tror Du/Ni har träffat) tog nattåget till Kiruna. Ville se denna plats i norra Sverige, som jag själv bodde i i två år i början av 80-talet. Staden håller på och flyttas. Eller snarare sagt stadens kärna. C:a fem km bort från sin nuvarande placering. Resan med nattåg från Stockholms Central var en härlig och komfortabel upplevelse. Vi lämnade T-centralen 18.30, för att landa utsövda och mätta till Kiruna Station på förmiddagen dagen därpå. Inga förseningar. Inga solkurvor. Inga krånglande växlar. Kan rekommenderas. Har tagit ett beslut att aldrig flyga mer. I alla fall så länge det tankas fossilt i tanken.
Veckan i Kiruna gick blandat i nostalgins… och turistens teckens. Som 21-åring boende på internat med massa andra människor från hela landet . Dessa två år blev ett minne som har svetsat sig fast och präglat Mig. Fortfarande. Jag vill nog påstå att Min intresse för djur & natur fastslogs i denna norra Europas sista vildmark.
Vår vecka präglades av vissa fastlagda punkter. LKAB:s gruva. Malmbanan till Narvik. Vandring utmed Kungsleden från Abisko Turiststation. Midnattssolen uppe på Loussavaars topp.
Man gräver Nu på 1000 meters djup. Men har hittat ny lönsam brytvänlig järnmalm direkt under den befintliga malmkroppen. Som ligger snett ner. Orsaken till flytten av Kiruna stadskärna är alltså inte malmkroppens placering. utan den enorma vägg av svensk granit som omsluter malmkroppen. Ju mer som tas av malmen. Ju mer är risken att graniten skiftar och orsakar sprick-bildning i marken… där uppe. Intressant var också att LKAB har gruvbrytning i Gällivare och Svapavaara. I Gällivare så ligger däremot malmfyndigheterna precis under staden. Vilket i en förlängning innebär att “hela” staden måste flyttas. Detta har media inte skrivit om. Märkligt. Efter avslutad tour på 540 meters djup fick Vi en present av LKAB. Varsin påse med järnmalms-pellets. Lärde Mig också av guiden, att inga frågor är dumma frågor.
Vandring utmed Kungsleden med start från Abisko Turist var en mäktig upplevelse. Forsande jokk-vatten. Snöklädda bergstoppar. Pasta och kaffe i Trangia-kök. Mygg i massor. Den mytomspunna “Lapporten” erbjöd oss en resa tillbaks till de enkla. Att två bergssidor kan få en och stanna upp och tappa både haka och spänningar. Märkligt! Kan rekommenderas.
Vi kom till Kiruna den dagen när nästföljande natt var den sista som man kunde se midnattssolen. Strax innan kl.22.00 påbörjade Vi vandringen/klättringen upp på den enorma slagghög/berg som LKAB:s brytning producerande de första 50 åren av brytning i början av 1900-talet. Väl framme riggade Vi upp Trangiaköket. Bullens Pilsnerkorv med bröd stod på midnattsmenyn. Vi hade även med oss en flaska med champagne. Precis 00.01 ser Vi en röd solskärva dyka ner bakom en bergstopp. För att 00.10 dyka upp igen. Saken var klar. Vi skålade med varandra och tuggade i oss Bullens. Både Bosse och Jag fyller lika i år. Så Vi stod där på bergets topp och kramade om varandra till några ditresta japaners stora förvåning.
Ett besök i Mommas krog på Hotell Ferrum stod självklart på dagordningen. Mommas krog som Jerry Williams sjunger om i sin fina visa. Tyvärr hade stället förändrats totalt. Inte alls den lite lätt unkna aroma som präglade miljön för c:a 40 år sedan. Tyvärr så lätt jag Mig påverkas av någon slags förhoppning att Marie-Helen skulle stå där och se vacker ut. En underbar människa som jag lärde känna då. I början av -80. Men så är det, Vi går alla vidare. Marie-Helen och jag har Våra minne. Det kan ingen ta ifrån oss.
Väl tillbaka i Stockholm. Så bodde jag några dygn hos Bosse i Tyresö. För att sedan ta Mig ner till Oskarshamn med några kamrater från förr. Vi hade en dyk-gemenskap som Vi döpt till Muddivers. Nere i Oskarshamn så bor en av “fixarna” av alla dessa dykningar som Vi gjorde tillsammans några år i slutet av -90-talet. Det blev ingen dykning denna helg. Så gott som alla hade sålt sina dykgrejor eller så hade de försvunnit i någon flytt. Men de blev ändå ett dopp i jacuzzin och ett par pilsner i goda vänners lag. Vi skildes åt på söndagen med en idé om att hyra dykutrustning någon gång nästa sommar. För att planera ett organiserat dyk någonstans i Stockholms skärgård. Vi för se hur de blir med det. Själv kommer jag planera för att bestiga Kebnekaise… förhoppningsvis nästa sommar. Beror på hur mycket träning jag lagt ner innan dess.
Kära Sanna. Kära Svante. Kära underbar snustorra Kapten Coccos. Ta hand om Er. Bryt inga mer bommar. Utmana inga stormar. Lev vått med kontroll. Hasta la vista babies…
/Staffan Sarri