Innan vi skulle lämna Vänersborg så var den kommentaren vi fick mest;” ska ni segla iväg så sent?!” och ;”men höststormar då?!?!”

Idag är det den 28 november och det är en och en halv månad sedan vi lämnade Vänersborg och vi vill dela med oss av för- och nackdelar som vi upplevt fram till nu.
Visst fanns det tillfällen då även vi tvekade och precis som alltid så tänkte även vi ett par gånger extra ju fler som nämnde detta men idag är vi så otroligt glada att vi följde vår magkänsla, våra hjärtan och inte stannade kvar.

Det finns så många fördelar med att segla så som vi gjort nu som inte många tänker på.

Här är några:

1. Vi har upplevt så otroligt vackra seglingsdagar som  vi aldrig hade upplevt annars…det är vackert på ett helt annat sätt än sommaren!!

2. hamnarna är i stort sett tomma


3. människor på mindre ställen är inte trötta på turister utan glada att något händer även denna årstid så de bjuder in, delar med sig och är allmänt mycket trevliga och till och med söker upp oss av nyfikenhet för att prata.

4. väldigt få hamnavgifter har vi behövt betala hittills…  sammanlagt på en och en halvmånad har vi betalt 685:-!!!  och då har vi inte legat en enda natt utan ström… eller ja  i Lilla Edet då visserligen men inte därefter 🙂

Vad har då varit negativt?  För vi är inte ute efter att romantisera detta…för visst finns det några negativa saker…

…..på grund av den värk jag haft så gör jag varje dag någon typ av kroppsscanning…. känner igenom kroppen från tårna till huvudet för att känna dagens status…

känn stortån,  lilltån och tårna däremellan..  ” eh nä…Går inte…känner inget..eller ja möjligen smärta av kyla. Ja fötterna är svåra att hålla varma men fördelen då är ändå att p.g.a det blir mörkt så tidigt så går vi inte så långa etapper.

En annan negativ sak är att det mycket sällan finns vatten på bryggorna så vi får hushålla med vattnet för vi vet inte när vi har möjlighet att fylla på nästa gång…..

En annan sak som är lite negativt är att det blir mörkt så förbaskat tidigt och då menar jag jättemörkt! Vi vill inte gärna gå in i hamnar vi inte känner till i höstmörkret. Men detta är ju lite dubbelt för det är ju som jag nämnde innan positivt för våra kalla fötter och framförallt för Coccos!


Hade vi haft motorbåt hade vi kanske tyckt det hade varit negativt att inte kunna tanka ….men vi har ju segelbåt så vi har fortfarande efter drygt 210 nm full tank!!!

Sedan är det ju klart så att Svante tycker det är lite trist att hamnkrogen är stängd men va tusan…det är säkert öppna så det räcker å blir över ju längre söder ut vi kommer 🙂

Så var är vi nu??

Jo just nu är vi vid Danmarks sydligaste punkt! Gedser.  Hur länge vi stannar här beror på väder och vind…vi sätter av mot Tyskland när vädret tillåter eller ja enligt oss när så bra som möjligt 🙂

Det är många som frågat oss om vilken “rutt” vi ska ta och vi har hela tiden svarat svävande på det med att det beror på väder och vind…vi ska ärligt säga att en av de få etapper vi hade tänkt oss att gå var just att gå från Klintholm och in i Smålandsfarvatten och slutligen till vår lilla pärla Aerö men vindarna tog oss hit istället så det är verkligen så det blir….vi planerar lite i taget och efter väder och vind….

Så här är vi nu och fantastiskt nöjda, stolta och lyckliga över att ha lyssnat till vår magkänsla <3