Dagens övnings är en favorit, ryggflex. En övning du kan göra var som helst, på stolen på jobbet, i sängen, sittande i soffan….ja när som när du känner att du behöver det. Här får du två varianter på den. 

Andas in

Andas in

15126068_10208631968249308_195383806_o

Andas ut

 

 

 

 

 

3. Ryggflex

I meditationsställning

Sitt med korslagda ben (lätt meditationsställning) och håll händerna lätt på den främre fotleden eller lägg händerna på dina knän om du sitter på stol. När du andas in svankar du lätt och lyfter bröstkorgen men behåller axlarna bak. På din utandning rullar du på sittbenen rakt bak så ryggen blir som en båge. Långsamt i takt med dina långa djupa andetag rör du dig på detta vis fram och tillbaka, lugnt och inkännande. Försök att ha hakan så stabil som möjligt så huvudet inte rör sig för mycket upp och ner. Ha gärna ögonen slutna.

 

EFFEKT: Den här övningen flexar kotpelaren, mjukar upp och ökar genomblödningen i ryggmuskulaturen.Den stretchar även andningsmuskulaturen i din bröstkorg, stimulerar flödet i lymfkärlen längs ryggraden samt flödet av spinalvätska runt ryggmärgen. Tittar man på det yogiska perspektivet på denna övningen så öppnar den upp energiflödet i den stora ryggkanalen, Sushumna, som är huvudmeridianen i kroppen, där alla stora chakran fäster.

 

 

Ryggflex

I klippställning

Sitt på knä med hälarna mot rumpan, klippställning. Sätt händerna på axlarna, tummarna bak och fingrarna fram. Börja flexa ryggraden fram och tillbaka, när du andas in svanka och på utandningen rundar du ryggen som en båge. Ta även med nacke och armbågar genom att på inandningen när du svankar, även öppnar upp bröstet och för armbågarna bakåt samtidigt som du försiktigt lyfter hakan, lutar huvudet bakåt. På din utandning när du kutar ryggen så drar du även fram armbågarna samt drar in hakan mot bröstet.

15134122_10208631963809197_1323418882_o

Andas in

 

 

 

 

 

 

Andas ut

Andas ut

 

 

EFFEKT: Effekterna är till stor del samma som vanlig ryggflex men här stimulerar du även matsmältningen då blodcirkulationen begränsas ner i benen och istället koncentreras till magen.