Efter 4 dygn med mycket blåst och regn i danska Gedser så kom äntligen solen och något lugnare vindar som framför allt blåste lite mer åt rätt håll…så dags att kasta loss och säga hejdå till Danmark och bege oss ut på okända vatten. Danmark har vi ju seglat del i tidigare på semestrarna men inte Tyskland! Spännande och faktiskt en känsla av att vara lite stort på något sätt.

 

Sedan är det ju dock så att det är ju inte alltid mitt ute på havet som det ser ut när vi står på land och som väderprognoserna säger….
Vind fick vi…men inte så nordlig som utlovat…men desto mer vind än de 6m/s som skulle vara medelvinden…..inte heller kunde vi se från land att det var en hel del vågor…vilket Coccos låter hälsa, från ett hundperspektiv inte är så kul segling..snarare lite läskig. Vågorna påminde mer om att segla på Vänern än på ett hav då det var väldigt kort mellan vågorna.

Eftersom vinden var mer västlig så blev det lite omväg och sista biten med vinden i näsan fick bli med motor.

Solen hann gå ner innan vi nått hamninloppet och det hade blivit sådär galet mörkt! Kändes nästan lite kusligt då vi läst om hur viktigt det var att hålla sig mitt i rännan in för det var jättegrunt direkt utanför….och tyvärr var inte de gröna och röda markörerna belysta! Återigen är vi otroligt nöjda med vårt plotter inköp i Halmstad! Dock bländar den lite på den som styr så jag höll mig i från den för att behålla mitt mörkerseende så bra som möjligt och spana markörer. Det gick fint även denna gången och vi chansade inte på att gå in i den mörka gästhamnen  utan tog sikte på den intilliggande fiskehamnen som var mycket bra upplyst.
Så då har vi nu äntligen lämnat Norden bakom oss. Det blev ingen övervintring i Köpenhamn i alla fall som vi sagt till rätt många som tyckt vi gett oss iväg för sent….”det värsta som kan hända är väl att vi får övervintra i Köpenhamn och det är inte så illa!” ..för att citera oss själva korrekt 🙂

Hungriga som få (den vilda sjön hade inte gjort det möjligt att fixa lunch och eftersom vi trodde det skulle varit lugnare hade vi inte förberett, så digestive och glögg hade hållet oss igång och varma…haha) och med en hund som ville i land så tog vi oss en liten promenad och kollade omgivningarna direkt i fullt seglarställ. Nära låg en mysig liten hamnkrog. Svante föreslog att vi skulle ta oss en öl ändå för att fira att vi kommit till Tyskland. Sagt och gjort! Och Coccos fick följa med in och inte bara det! Hon fick eget barhäng! Vattenskål och matskålen i baren! Jo ja tackar. Ur ett hundperspektiv så gillar Coccos helt klart Tyskland! Idag var vi på julmarknad i byn/ stan och då fick hon ett hundkex av ägaren på ett café när vi satt ute i solen och njöt!


Dock verkar det inte helt lätt med internet här som det var i Danmark. Där gick att köpa simkort till ipaden med 30 GB för 99:-. Här hittar vi inte något liknande alternativ alls…inte än i alla all. Blir kanske en öl på puben igen för lite WIFI 😉

Vi önskar er en skön lördagkväll här från ett vackert, klart, kallt men mysigt Burgstaaken på tyska ön Fehmarn

Varm kram

Sanna, Svante & Kapten Coccos