Det såg inte ut som mycket vind att vänta kommande dagarna och det lilla som skulle vara verkade bli motvind… Vi bestämde oss ändå i går kväll för att lämna Burgstaaken för att gå den korta sträckan på ca 10-12 nm till Heilinghafen.

En tur för motor något vi klarat oss utan för det mesta hittills som tur är…ljudet och dofterna blir ju liiiite annorlunda än när vi seglar! Samtidigt var det skönt testa motorn lite igen inför Kielkanalen ;). Det var ju lite krångel med den i somras onekligen men nu går hon så fint! Och för alla motorbåtsägare kan vi stolt meddela att vi från Vänersborg 16/10 till dagens datum i Tyskland så har vi drygt 3/4 full tank fortfarande med diesel!! Faktiskt imponerande!

Sedan är det ju det här med språket här i Tyskland….hm…ingen av oss kan tyska och visst har vi hört att tyskar inte gärna pratar engelska och visst är det så! Och lite till! När vi inte förstår på ex restaurang eller i affären så bara fortsätter de prata på tyska?!? De försöker inte ens. Finns inte heller menyer på något annat än tyska och det finns ju oftast till och med i Frankrike!

Men….höjden av detta var nog ändå informationstavlan vid hamnkontoret som förövrigt är stängt…vi förstår att det står något om passkontroller och tull….men även det endast på tyska! Å då undrar ju vi….hur ofta är det tyskarna själva behöver visa pass eller tulla? Hm….


Sedan ska tilläggas att vi har träffat två kvinnor, servitriser som pratat och försökt prata engelska. Till exempel på restaurangen som vi sitter på nu, Norpol. Hon försökte verkligen och erbjöd sig förklara menyn och ändå kunde hon inte alla ord utan hämtade sin mobil och Googletranslate! Hon försökte verkligen!  Så härligt bemötande på denna lilla trevliga restaurang!  Den brevid lämnade vi för de ville verkligen inte få oss att förstå…inte lätt att beställa mat då när vi tänkt oss unna oss en söndagsmiddag ute….

Till restaurangen Nordpol blir det nog fler besök innan vi lämnar denna hamn, vilket i nuläget verkar bli onsdag.

Vi önskar er alla en härlig andra advent med mycket värme och kärlek <3

Varma kramar

Sanna & Svante