I onsdags anlände vi äntligen till Kiel efter en ganska tuff segling från Helingenhafen genom Hohwacter-och Kielbukten. På torsdagen gick vi ner och lade oss i hamnen/ väntbryggan precis utanför Kielkanalens första sluss. Det fanns ingen ström och vårt vatten hade tagit slut….Men med härliga 10 plusgrader och en glädje över att vara här äntligen så kändes det helt ok!

Vi tänkte kolla lite hur signalsystemet fungerade in till slussarna och hur det såg ut med flytbryggorna….och hur tusan kunde 4 lastfartyg få plats att slussas samtidigt??? Nyfikna! Men det var inte möjligt att komma intill och se då det var avspärrat byggområde överallt. Vi lyckades dock få tag i en porttelefon till Slussen och kunde fråga vilken sluss vi skulle gå i dagen efter (finns en för stora fartyg och en för mindre), på knagglig engelska lyckades han förklara att vi skulle få gå i dom stora slussarna då det inte är säsong nu så är dom mindre avstängda och att vi skulle ha passning på VHF radion, även att vi slapp betala för natten i hamnen/ väntbryggan. Vi vaknade tidigt morgonen därpå i en råkall båt, vi har lite bekymmer med kondens/ventilation, fulla av förväntan om vad dagen kommer att innehålla, det är lite spännande att inte veta vart man kommer att ligga för natten. Snabb frukost efter “hundrundan” sedan ut på vattnet, mot slussen med “håll åt styrbord så går allt bra” molande i bakhuvudet, det tog inte många minuter förrän vi blev uppkallade på radion “Swedish sailing yacht” vi fick order om att hålla oss ur vägen för ett containerfartyg som skulle komma därefter skulle vi få våra signaler (två gula lampor) väl inne i Slussen skulle vi hålla oss åt babord!

Vår slusskompis på ingång

Några flytbryggor såg vi inte…tro fan det, dom låg fem centimeter ovan vattenytan med svarta gummimattor! (då är det skönt att inte ha en för stor båt med höga fribord) Vi förtöjde snett akter om det stora fartyget och Svante klättrade upp för stegen till hamnkontoret med sedlar i handen (det högteknologiska landet tar inte kortbetalning) men var strax ute igen, sken som en sol…fritt! Kanalresan är gratis!( kostar annars 55 euro!)

Efter Svante kom slussvakten och ropade “go” då såg vi att slussporten var påväg att öppna sig och han anvisade oss att åka ut först…full fart ut ur slussen med det stora containerfartyget jagandes efter oss.

Det hade varit lite spännande pirrigt inför detta delmål på vårt äventyr och jag ska ärligt säga att jag var vaken en stund på natten och funderade på vilket som skulle vara bäst…gå in i Slussen före ett stort fartyg? ….men tänk om de inte får stopp på det i tid?? Eller gå in efter?….och då riskera att hamna i massa virvlar bakom fartyget när det ska börja få fart ur Slussen? Hm….Och tänk så blev det så bra och det är ju faktiskt folk som jobbar med detta i slussarna och de vet vad som är bäst och guidar tydligt. Så vi fick det bästa, sist in, först ut!

Och nu var vi då äntligen på Kielkanalen! På andra sidan väntar Nordsjön och Engelska Kanalen. Spännande! Men….vi vill verkligen passa på att landa även i detta delmål och känna efter, reflektera och njuta. Vi började med att njuta! Lite bubbel redan på kanalen fick det bli nu när vi hade sparat in en slussavgift och allt. Planen var sedan att gå till staden Rendsburg som ligger ungefär mitt på kanalen och sedan stanna där några dagar….men vi kände efter slussningen som blev lite senare än vi hoppats att vi nog inte skulle hinna dit innan det blev mörkt….men det var väldigt sparsamt med andra ställen att stanna på måste jag nog säga….men just som vi står där i båten och pratar om detta så ser vi att vi är ju nästan där, framme, vid Rendsburg och klockan är bara 15! Tjoho!
Här skulle det finnas flera alternativ till gästhamnar och vi valde att gå längst in i viken, närmast stan. Snacka då om tillfälligheter….eller rättare sagt ännu mer flyt! När vi lägger till kommer en man som är på väg från sin båt och tar emot oss. Han hjälper oss sedan fixa nyckel eftersom det är ett låst område och hamnkaptenen är inte på plats. Vi får med nyckeln även tillgång till dusch, toaletter och tvättmaskin! Hade vi kommit bara lite senare så hade vi varit inlåsta på hamnområdet. På stan är det julmarknad med en skridskobana mitt på torget, vi gick runt en stund innan vi hittade ett mysigt ställe där vi satte oss och beställde varsin öl, fast det var mera deras fria WIFI än mysfaktor som fick oss att sitta kvar en dryg timma.  I hamnen “bor” det en kuf som är både trevlig och pratsam, när vi kom tillbaka efter att ha varit och handlat så hade han rotat fram tre trädgårdsslangar som han sedan skarvat ihop och dragit fram till vår båt med vatten! Så nu är vi på banan igen, vatten i tanken, mat i kylen och ingen smutstvätt!

Skepp ohoj!

Sanna & Svante

( Gårdagens film från Kielkanalen finns på bloggen och youtube 90 dagar med Sanna, Svante & Kapten Coccos på Blackpearl of Sweden -dag 87)