Vi ligger kvar i Cuxhaven, detta mysiga ställe i slutet av Elbe. Hamnkaptenen är fantastisk på alla vis och pratar dessutom väldigt bra engelska!  

Han har dessutom hjälpt oss tänka och bolla våra tankar kring vårt nästa mål och när vi ska gå utifrån väder, vind, tidvatten och strömmar…puh….det är mycket som snurrar i huvudet nu kring detta. Vi vill ju inte gå för långa sträckor i taget men det är lite svårare nu än det har varit. Men om inte väderprognoserna ändrar sig under dagen så kastar vi nog loss i natt för att dra nytta av strömmarna och det verkar inte vara allt för kraftiga vindar. Vi har märkt att det nästan alltid är mer vind än utlovat så vi tar det säkra före det osäkra. 

Det är spännande,  pirrigt och lite nervöst ( ja Svante är såklart lugnare…som alltid) men hamnkaptenen uppmuntrande vår tanke om dessa kortare steg vi tänker oss att gå och att vara öppen för att om väderförhållandena är riktigt bra, ja då “kör vi på”. 

Men det är verkligen ett nytt sätt att tänka på allt detta. Vi har ju vetat det skulle komma och läst endel innan men det är först nu vi nog verkligen kan ta det till oss så nu rullar tidvattentabeller och strömmar och väder i våra huvuden…självklart inte så avkopplande men vi kan ju inte ha semester hela tiden 🙂 Det blev väldigt tydligt här på flytbryggorna med sina “landgångar” som ibland är mer eller mindre platta till att gå i land och ibland är som att gå på en stege nästan rakt upp! I morse fick Svante bära ner Coccos, hon tyckte det var för  brant. 

Som tur är finns det idag en hel del hjälpmedel för detta och våra nya sjökort till plottern som ska anlända idag är en del och så har vi införskaffat Reeds Nautical Almanac som rekommenderas av många. Vi har även pratat med en kille på ett meteorologställe som ligger här med och det är inga starka vindar på ingående, nederbörd eller oväder.Han berättade gladeligen och visade olika webbkameror på ställen vi funderade att gå till på knagglig engelska, men han försökte!!!  Det enda är diset som ligger som ett lock här och tydligen bara här…blir klarare och några grader varmare direkt bara vi förflyttar oss lite lovade han. 

….så med tidvatten och strömmar i huvudet som nu styr en massa säger vi God Natt nu klockan 21… för i natt hoppar vi på “strömmen” vidare när högvattnet vänder.