22. Andnings meditation genom vänster näsborre.

Lugnande andning.

Sitt i en position som passar dig, eller ligg ner. Tryck tummen mjukt mot höger näsborre. Andas in och ut genom vänster näsborre, lugnt och mjukt. Att andas genom vänster näsborre motverkar stress och spänningar. Andetaget hjälper oss att finna balansen, lugna ner tankarna. Den kylande och lugnande effekten kommer sig av att vänster näsborre är kopplad till det parasympatiska nervsystemet. Vårt parasympatiska nervsystem aktiveras när kroppen är i vila – inte stressad. Hjärtverksamheten minskar, blodtrycket sjunker, nivån av stresshormoner sjunker och ”må-bra”-hormonet oxytocin ökar, matsmältningen stimuleras, kroppens läkningsprocesser förbättras.

Ett tips: Andas genom vänster näsborre om du har svårt att somna, det verkar lugnande och avslappnande. Ligg på höger sida, tryck tummen mot höger näsborre. Ta några lugna djupa andetag genom vänster näsborre.