Efter att ha lämnar storstaden Gronningen i måndags med dess bekvämligheter som ström, dusch, toaletter och tvättmaskin så har vi haft några kalla och blåsiga dagar på mindre ställen längs kanalen. I Zoutkamp blev vi inblåsta och hade egentligen tur som kom dit som vi gjorde eftersom det redan hade börjat blåsa upp en hel del. Tilläggningen blev lite kaosartad då båten snabbt pressades utåt från kajen efter att vi hade hoppat i land. Trots att vi var snabba med att lägga om och hålla mot hade båten hunnit glida ut någon meter med Coccos som ett frågetecken på peken. Dessutom var superhalt så Svante höll på att glida i…..haha cirkus 🙂 Men med bra samarbete kunde vi med gemensamma krafter dra in först fören och därefter aktern. Puh! Men vi frös inte längre!!

Igår lämnade vi Zoutkamp för att gå till Dokkum. Smala kanaler i sol och kyla. Vackert!Men så plötsligt skulle vi gå neråt mellan röda gröna prickar men det såg väldigt konstigt ut och vi började bli osäkra. Tittade snabbt på plottern och där stod vi stilla i dyn…hm..lite segt mest och loss kom vi….men det var lite väl spännande där ett tag…Men vi var faktiskt rätt. Väl framme vid en sluss ser vi en man i kuren och lamporna lyser rött och plötsligt slår han om till dubbelrött, vilket betyder stängt, och visst klockan var strax efter 12 så det var nog lunch tänkte vi och förberedde att lägga till utanför för att vänta. Då kom han ut till oss förklarade att bron efter Dokkum är stängd, vilket vi visste. Han sa att det skulle vara öppning på måndag mellan 11-13?? Vi hade ju fått veta lördag, men nä måndag sa ha han så ni behöver vara där klockan 11 då men det är inte öppet vid broarna genom Dokkum heller för det är inte säsong!!! Ok…?? Men han erbjöd sig snällt att ringa någon och se till att de öppnade broarna till oss hela vägen genom Dokkum samt skrev ett telefonnummer vi skulle ringa innan lördag för att få hjälp med broöppningar sedan vidare efter den stängda bron. Tackar!

Vi gled därefter genom den ena bron efter den andra och in i Dokkum….så vackert med liggplatser överallt längs kanalen med små öar och väderkvarnar. Här ville vi ju stannat egentligen men nu hade han ju fixat tillfällig öppning för oss vidare ut också och risken om vi stannade skulle ju vara att vi inte kom ut till bron på måndag…vi åkte vidare och i näst sista bron fick vi betala 5 euro i en liten träsko som han hissade ut till oss  med ett metspö!  Ljuvligt!

Men…Nu då? Längs dessa kajerna fanns ingen ström! Bara gilla läge. Synd bara det nu är kallaste dagarna på hela resan. Men men. En sak i taget.
När vi vaknade i morse så kände vi oss ändå lite osäkra eftersom hamnvärden i Groningen hade sagt öppning lördag och snälle slussvakten måndag…Vi ringde han i Groningen eftersom vi hade fått hans nummer. Han hade precis mannen som koordinerade denna tillfälliga öppning hos sig och meddelade att öppningen nu skulle bli på måndag mellan 12- 13. Härligt att de nu sa samma, kändes allt lite bättre. Då kom funderingarna om att komma vidare….vi ringde det numret vi fått av snälle slussvakten och blev väldigt vänligt bemötta med en gång. Han sa direkt att vi hade ett möte vid Klaarkamp bron på måndag klockan 11. Klart och tydligt! Han skulle även se till att alla broar öppnas för oss till nästa stad eftersom de inte heller är i tjänst på broarna nu normalt sett under denna säsong. Dessutom erbjöd han att hjälpa oss kontakta brovaktare vidare när vi vill lämna nästa stad (vi undrar nu bara om även han kommer på cykel som de gjorde i Groningen??) Heja Holland!

Igår kände jag mig som flickan med svavelstickorna när vi var ute och gick för att hålla oss varma då vi inte hade värme på båten….kallt ute och det såg så varmt och skönt ut i varje hus vi gick förbi. Dessutom hade jag lätt vunnit vilken klädpokermatch som helst med alla lager kläder jag hade på mig…haha…jösses! Men med moroten att det nog är sista kalla vintern på länge så funkar det mesta 😉

Coccos spanar in Svante när han kopplarbsyröm

Men….så gjorde vi en Svante grej…vi gick in i en båt och biltillbehörsbutik precis där vi ligger och frågade om vi kunde få köpa ström från dom. Killen i butiken ringde ägaren och självklart fick vi koppla ström från deras butik!! Yeah!!! Nästa yeah och snälla holländare vi möter va gymägaren på Fitness Factory där vi fick en varm gratis dusch och trevlig pratstund!
Såååå….det självklara med värme och dusch blev idag värt att fira!! Så det gör vi nu…skålar med lite cava för värme och att inte lukta illa 🙂 Men även för vilket flyt vi har med trevliga och hjälpsamma slussvaktare och brovaktare!

En dröm Ett Liv Ett äventyr!

Varm kram från oss