I förrgår lämnade vi ett vackert Harlingen i strålande sol och minusgrader. Lite is i hamnen innan vi kom ut i Slussen och fick känna på lite hav igen! Ljuvligt! Dock var det ingen vind så det fick bli motor men vi skulle ju inte gå så långt. Planen var att slussa oss från Waddensee in i sjön Issejlmer och sedan in till småstaden Maakum som vi fått tips om. Vi tänkte lägga oss i hamnen längst in…..

…..men vi var inte riktigt beredda på isen som låg i inloppet! Vi tänkte det nog var tunt och tyckte det såg ut att bara vara ytterst i kanalen in….sakta gled vi in genom isen som en isbrytare 🙂 …..så blev isen plötsligt lite tjockare och det blev lite trögare att ta oss framåt så vi tog ett snabbt beslut om att lägga till vid första kajen. Det visade sig vara ett bra val för det var is hela vägen in till stan sedan. Visst tål båten det men det men det kändes ändå inte helt bra att köra genom is för länge. En helt ny upplevelse!

När vi väl lagt till satte vi oss i solen och bara njöt! Vilket ljuvligt väder! Att kunna ta av sig något lager och känna solens värme mot kroppen är så härligt!
Allt var såklart helt stängt i den lilla hamn vi lade oss i men vi fick tag i ström och resten löser sig. Dusch hade såklart varit skönt nu…var några dagar sedan….haha…tro mig man vänjer sig 😉

Några nyfikna själar kom förbi som hade sett vårt fina “isbrytarspår” genom isen. En man som leder ett bygge av en gigantisk yacht här i Makkum inledde konversation med följande ord:” It is pretty hardcore to sail now! ”Hm…så har vi inte tänkt men det kanske andra tänker…vi tänkte bara att det var en vacker dag för förflyttning 🙂 så vi passade på! Men är man vikingar så är man…haha…eller?

Strax därefter kom ett par som sett oss komma in från sitt fönster och blev nyfikna. Det visade sig att de har bott 10 år på en segelbåt innan och seglat runt i Sverige,  Norge, Finland och Skottland bland annat….alltså hållt sig mer norr över men nu bosatt sig här i Makkum och sålt sin stora segelbåt och bytt till en mindre motorbåt som de känner de klarar av bättre och kostar mindre. Det erbjöd dusch och tvätt! Svårt säga nej när vi längtar efter en dusch och det blir lättare och lättare att vänja sig vid det här “seglartänket” sompåminner lite om karma….”jag hjälper dig så hjälper du tillbaka….antingen mig eller någon annan!” Borde var mer sånt tänk i världen. Wim och Pauline som de heter tyckte b.la att de blivit så vänligt bemötta när det varit Sverige och seglat så de såg sin chans att få hjälpa vidare. Förutom en skön dusch och ren tvätt igår så blev vi bjudna på mat, vin och härligt samtal. Idag när Wim körde hit vår rena, torra tvätt så fick vi även sjökort över Issejlmer och städerna runt om samt en tjock bok över hamnar i England, Frankrike, Holland, Spanien och Portugal b.la med information på engelska och om tidvatten, strömmar m.m. Den kommer vi ha nytta av.

Nä nu ska vi fortsätta njuta av solen i sittbrunnen en stund till innan den går ner….

Mer karma till människan! <3

( å ja vi har fortfarande lite krångel med internet därav inga bilder….det kommer, vi har nu fått tips på hur vi kan lösa det ….men först lite tålamod )