Oro är ju något som är en del av livet, för vissa mer andra mindre….

Oro för jobbet, oro för barnen, oro för att hinna till/ med något, oro för pengar, oro för sjukdom, oro för att vara sjukskriven, oro för att inte komma ihåg något viktigt, oro för att bli lämnad, oro för att bryta upp, oro för att inte hitta någon att dela livet med….osv…..det finns mycket att oroa sig för i livet…

Men sanning är att oro ofta är tankar och våra tankar är trots allt bara tankar och att må dåligt och oroa sig över saker tar oss sällan framåt men det tar galet mycket energi och påverkar oss ofta både fysiskt och psykiskt eftersom kroppen inte kan göra skillnad på vad som bara är tankar och vad som är verklighet.

Senaste dagarna har jag haft en del kontakt med min revisor inför bokslut och deklaration, och detta på ett för oss båda helt nytt sätt, över internet. Det har gjort att det har varit viktigt för oss att få wifi b.la och detta är anledningen att det inte duggat tätt av blogginlägg precis 😉

Vissa nätter när jag vaknat har jag inte kunnat somna om utan börjat tänka på saker jag inte får glömma att skicka eller något annat jag kommit på att fråga osv…och då kommer oron smygande….oro för att glömma något viktigt b.la.

Vi har pratat lite om detta fenomen som inte försvunnit bara för att vi “kickat ekorrhjulet” men som plötsligt när det dyker upp blir väldigt tydligt och det är lätt att se vad det är som oroar och då kan vi prata om det och det blir lättare att släppa taget om.

När livet däremot är fullt av tider att passa, barn att uppfostra, träning att utföra, mat som ska lagas m.m så kan det ibland vara svårt att plocka fram exakt vad det är som oroar….titta på det, göra något åt det eller släppa taget….för det har en tendens att liksom flyta ihop med så mycket annat och så dyker det upp när det är dags att sova eller om man somnar vaknar på natten….

Jag är eller rättare sagt har varit en ” orosmänniska” medan Svante är av den sorten som inte oroar sig lika mycket. Jag har dock lärt mig framför allt de senaste åren av yogan och mindfulness att bena ut vad som oroar mig, identifiera oron och därefter antingen skapa en plan att göra något åt det som oroar mig eller släppa tag om oron….

Idag är är jag väldigt glad för det jag lärt mig men ännu gladare faktiskt över hur tydligt det blir när något oroar i vårt nuvarande äventyrsliv som innefattar mycket glädje, lycka, adrenalin, lättnad m.m Det är så tydligt så att det blir enkelt att prata om det och tillsammans se på det….identifiera, bolla, göra plan eller släppa taget.

En av de vanligaste frågor vi fick innan vi lämnade Sverige och som vi fortfarande får är ekonomi….och ja någon gång har det kommit över mig att vissa perioder blir det mycket utgifter och inte så mycket inkomster…oro….men i nästa stund så kan jag tänka..” Jaha…men är det så jobbigt får jag väl göra något åt det!” Och då inser jag att det inte är ett akut problem men jag kan visst göra en långsiktig plan med alla idéer som ändå far runt i mitt huvud… vi är ju två väldigt kreativa personer så idéer finns det i överflöd…så släpp taget om oron, den kostar mer än den ger.

Ibland oroar jag mig för hur vi ska ta oss ur en hamn eller lägga till om vädret är kasst men den oron hjälper ju aldrig mig…det spelar ju ingen roll hur mycket tid jag ägnar åt att oroa mig innan för det är ju först när vi är i situationen som jag har alla fakta och då är det bara att lösa det efter de förutsättningar som då finns och allt som oftast så går det ju över förväntan så oron har ju inte bara varit onödig för den inte har hjälpt mig lösa problemet….nä den har ju dessutom fått mig att må halv kasst helt i onödan när jag istället hade kunna njuta av nuet….
Är du en person som oroar dig ofta?

Prova att våga stanna upp och känna vad det är som oroar dig, identifiera och se om du kan göra något åt det eller prova att släppa taget om det….vilket du kan behöva göra flera gånger om! Det är träning och ett tips som jag brukar göra om jag inte kan sova och oron dyker upp är att antingen skriva ner det för att identifiera och göra en plan dagen efter eller släppa taget…eller/ och ( ibland behöver jag göra båda) flytta fokus till mina andetag….följa dom hela vägen in och hela vägen ut och när det dyker upp tankar släpper jag taget om dom en efter en och efter ett tag somnar jag för kroppen tröttnar när inte tankarna får näring för att underhållas 😉 Förut när jag oroade mig oftare så kunde jag även ibland göra en ” kroppsscanning” där jag låg i sängen…börja att försöka känna alla mina tår, en efter en och sedan varje kroppsdel, en i taget….då uppstår samma fenomen….hjärnan tröttnar och kroppen känner tröttheten när inte tankarna får näring och underhålls 🙂

Lite är för kort för att vi ska oroa oss för mycket över saker som vi inte kan påverka och allt för ofta flyttar oron vårt fokus till något framåt som vi inte kan påverka i nuet och det i sin tur gör att vi ofta missar möjligheter, möten, glädje, blickar, upplevelser som är mitt framför näsan på oss….

Så nu ska jag släppa taget om bloggen för ikväll och njuta av denna härliga söndag med min underbara man som just nu sitter med sin bok, hunden som snarkar på mina fötter och lyssna på kyrkklockorna som strax spelar en trudelutt igen här i Enkhuizen i Holland…..japp vi är kvar i detta härliga Holland! Blir det ett tag till eftersom vi nu bokat flygbiljett till Noah att komma och hälsa oss på sportlovet. Destinationen för honom och oss inför det är Amsterdam! Så vi kan fortsätta att njuta av dessa härliga medeltidsstäder som ligger på vägen dit….vi har en tid att passa men det är nära och vi har gott om tid <3