Vi lämnade Enkhuizen idag på förmiddagen efter att fyllt våran tomma vattentank, vi lämnade oxå Ijsselmeer bakom oss och seglade ut på Markermeer, där väntade dimman på oss men vi skulle ju bara tio, tolv nm (1,5-2tim) till Hoorn som vi har fått rekommenderat och t.om blivit åtsagda att “ni får inte lämna Holland utan att ha besökt Hoorn”. Dimman lättade i viken och stadens torn syntes långt ut från land…vi gick in mot hamnen som liknar en stor medeltida borg med murar och torn, broar som liknar vindbryggor och så alla dessa hus som är byggda utan vinkelhake, vattenpass eller lod…vi smög in och fick syn på en ledig kajplats strax nedanför ett av tornen!

Så med den utsikten ifrån sittbrunnen och Sannas underbara tunnbrödsrullar var det svårt att ta sig i land, man var liksom rädd att bryta förtrollningen för det känns som att dimman varit en tidsmaskin som tagit oss tillbaka till medeltiden…men vi behövde inte oroa oss, staden lever upp till sitt rykte, förutom gågatan som är som i vilken medelstor stad som helst så finns det en doft av medeltid över hela staden med kullerstensgator, små och stora torg och gamla kyrkor lite överallt, vi har slutat räkna dom!

Så nu var det heltplötsligt svårt att gå tillbaka till båten!

Det blev tillslut hungern som avgjorde, och utsikten fanns ju kvar när vi kom tillbaka…behöver det skrivas att vi njuter av tillvaron här i Hoorn som har sin alldeles egna historia men den sparar vi till en annan dag!