Livet är fullt av åsikter, egna och andras, experter, bättrevetande, hörsägen osv och ibland är det svårt att veta vad som är fakta och vad som är “tyckande” eller hörsägen.

För någon sommar sedan när vi seglade i Danmark och vår gasol tog slut hade vi svårt att hitta något som passade då det av någon spännande anledning är olika typer av flaskor och kopplingar i alla länder….men vi köpte då en tyskflaska av en hemvändande ensamseglare och Svante gjorde en provicorisk koppling så vi klarade oss fint till vi kom till Sverige och kunde byta in vår svenska igen. Nu när vi åkte hade vi både den svenska och den tyska med som reserv eftersom det fanns kvar gasol i den. Vi vet att det finns en universal i Europa idag men vi hade även hört talas om att det inom campingvärlden har börjat bli vanligare med inbyggda gasoltankar som man fyller på, så det borde väl gå att hitta någon som gör???

Vi har klarat oss fram till nu utan att behöva byta flaskor men vi har vetat att den dagen skulle komma så vi har hört oss för och framför allt då i Tyskland med den ” tyska flaskan”. Vi fick dock höra av hamnkaptener i Tyskland och andra vi mött att det inte skulle gå att lösa och sådana flaskor tar de inte emot, när vi varit på ställen som säljer gasol och frågat….men skam den som ger sig!!
Igår satt jag kvar i båten och jobbade medan Svante och Coccos tog en lååååååång promenad till ett industriområde han fått tips om ang att köpa fotogen till vår värmare. Han hade inge vidare framgång med detta men passade även på att fråga om gasol på något ställe och fick veta att det fanns ett ställe i närheten som fyllde på gasolflaskor! Så morgonpromenaden idag bar iväg några kilometer med gasoltub på en kärra. Efter ca 40 minuter kom vi fram till adressen vi hade fått. Vi hade endast den tyska tuben med oss för vi tänkte att det var störst sannolikhet att det skulle fungera med den eftersom att vi trodde att den har samma koppling som dom har här i Holland. Det var inga problem! De fyllde på den och vi frågade om de trodde att de skulle kunna fylla på den svenska tuben också? Vi beskrev hur den såg ut och de trodde att det skulle gå. Sedan kom den ene mannen med förslaget att han kunde köra oss tillbaka till båten eftersom han ändå slutade jobbet och skulle in till stan och då kunde han kolla om det skulle fungera att fylla på den och det var värt för oss att gå dit igen. Sagt och gjort så fick vi skjuts och han kollade….han sa att det skulle funka och önskade oss en fortsatt trevlig vistelse här i Hoorn! Överlyckliga tog vi nu tub nummer två på kärran och gick de 40 minuterna igen till Winder Limmen i vårvärme och sol….och mycket riktigt var det inga problem att fylla på den heller. Vi betalade 20 €/ flaska ( 5kg)! Så inte var det särskilt dyrt heller!

Så vårt tips till er som ska segla eller på annat sätt resa i Europa och laga mat på gasolkök, köp inte nya flaskor och en massa nya kopplingar utan leta upp stationer som fyller flaskor, kan dom så hjälper dom er, kan dom inte så finns det andra, “problemet” är det samma i alla länder.

Att promenera tillbaka 40 minuter till gjorde absolut inget…lätta steg i solen och för första gången på länge så hade vi alldeles för mycket kläder på oss….blev riktigt svettigt och då hade vi ändå inget underställ ( vilket varit vardagsklädsel ett tag…) och inga raggsockor utan endast jympadojor men visst….jag hade vinterjacka och det var alldeles för varmt!

Tillbaka på båten, nöjda och glada och med en längtan att äntligen kunna sitta i sittbrunnen i bara tröja, byxor och barfota ( fötterna har längtat!!) så vände vi å båten så vi fick sol lite längre och sedan blev det lunch i sittbrunnen och flera härliga korta samtal med förbipasserande. Blir lite annat när vi kan sitta ute 🙂 Även om det ska bli kallt i slutet av nästa vecka igen så var det ljuvligt här och nu, idag och det gav en försmak av vad som är på gång <3

En avslutande tanke apropå dagens äventyr…..vi fick frågan häromdagen hur vi hittar….frågan kom när vi var inne i en affär och frågade om det visste någon som sålde den typ av fotogen vi letade efter till värmaren….”google?” Nope….vi pratar med folk och frågar! Det gamla goda sättet som skapar nya möten och öppnar upp för konversation och vi hittar saker vi aldrig hade hittat på Google!
Vi önskar dig en skön fredagkväll!