“Carpe diem- Fånga dagen” …..kan ibland kännas som ett klyschigt uttryck men är det inte så att det egentligen ligger väldigt mycket i det?!

Att fånga dagen….oavsett vad…vi har en tendens att skjuta saker till morgondagen som vi egentligen inte har en aning om. Det enda vi vet det är här och nu…..spelar ingen roll hur mycket vi planerar i våra kalendrar och huvuden för det finns så mycket yttre omständigheter som händer nu stunden som vi inte har en aning om i förväg..

Oj vad djupt det blev…eller? Hm….eller inte…för det är precis vad vi har gjort idag.

Inväntar broöppning in i Amsterdam

Natten som var i Edam var gungig med lite sömn pga av “gnisslande fendrar” mellan båt och kaj när den ökande vinden tryckte oss inåt…vid frukosten och morgonens backgammonspel så pratade vi om hur vi skulle göra…gå eller ligga kvar? Vi låg mellan två båtar så vinden var ju inte till fördel inför att gå då den pressade oss in mot kajen…men vi bestämde ändå för att ta en morgonpromenad med Coccos och kolla läget ute på sjön. Enligt väderprognosen idag och tidigare dagar så skulle det bli minusgrader imorgon men fortfarande blåsa endel med viss sol….men olika dagar när vi tittat på prognosen skulle vinden blåsa si eller så…..
Efter promenaden bestämde vi oss för att gå till Amsterdam. Skulle det var för stökigt på vägen fanns det andra hamnar på vägen ner. (Och det var trots allt en Kite-surfare ute)

Vi visste att vinden pressade oss inåt och hade det med i beräkningen när vi lade loss och med bra kommunikation och tålamod gick det kanon fint. 

På plats i Six Haven

Ca 4 timmar senare i blåst, kyla och snöblandat regn ( som småspik…) så kom vi hit till Six Haven i Amsterdam! Lite kalla men å så skönt att vara här och inte ha det framför oss. När vi kom ur slussen in till Amsterdam ringde vi hamnen och frågade om plats och hamnkaptenen stod ute på bryggan och mötte oss och blev lite osäker när hon såg vår båt som jag meddelat är 35 fot (10,67m) ….hon tyckte den såg större ut och visst peken ger det intrycket men hon visade oss till en plats för vår storlek….jösses vad trångt! Men det gick men väl på plats tyckte hon vi stack ut för mycket både akterut och in över bryggan men vi kunde ligga där till imorgon och flytta oss då…..vi tyckte det var lika bra att kolla direkt vad alternativet var….typ mycket bättre! Skulle vi vänta eller flytta direkt? 
Ja…med tanke på inläggets rubrik kanske du kan räkna ut vad vi valde;)

Vi fixade det! Tålamod!

Galet trångt och lite nervösa kände vi ändå att vänta till morgondagen skulle göra att våra hjärnor skulle bli ännu mer nervösa och vinden just NU skulle kunna hjälpa oss om vi kunde ha lite tålamod och låta det ta lite tid att ta oss ut. Jag stod kvar på bryggan och höll i fören medan Svante långsamt backade lite bakåt och därefter väntade och lät vinden pressa båten neråt medan jag höll i  för att till slut kunna putta ut fören när aktern fallit ner tillräckligt långt….tålamod 🙂 
Å visst…väderprognoserna sa att vinden skulle vara densamma imorgon men…vi vet också att naturen kan vi inte styra, det kan ändra sig snabbt så vi valde att lösa situationen med de förutsättningarna vi visste att vi hade här och nu.

Så här ligger vi nu på denna stora plats i Six Haven, Amsterdam…nu varma, mätta och otroligt nöjda med hur dagen blev och glada över våra val att ” fånga dagen”…..

Och som grädde på moset så fanns det ett meddelande på vår telefon och väntade på oss, från Oliver…han har idag fått ett fast jobb!!  BUBBEL!!!