Vi lämnade ett grått och blåsigt Haarlem bakom oss i förmiddags….Efter en mängd olika broar så var vi på väg igen. Siktet med dagen var Gouda.

Vi sov väl inte jättebra någon av oss i natt då det blåst en hel del. Vi visste att regn och vindar runt 11 m/s var att vänta men vi valde ändå att gå eftersom vindstyrkan kommer öka ytterligare närmaste dagarna.

Vid varje broöppning har vi spänt oss lite extra eftersom vinden i byarna har pressat båten i sidan så vi legat som om vi seglade men det vill vi ju helst inte när vi går igenom en bro….

Så kom regnet…..och rätt mycket så coccos och jag har sprungit ner och värmt oss då och då på Svantes uppmaning men vi vill gärna vara med och se vad som händer…
Och då händer det….

Vi ligger utanför en bro…ser att dom sett oss, vi ligger ganska nära, men vi får inget rött och grönt ljus (=vi har sett er, gör er redo…typ)… Vinden pressar oss mycket så det är svårt att ligga och cirkla…men så ser vi att det är broöppning på de två nästkommande broarna ( som ligger väldigt nära efter den vi låg vid…) och inser då att en mötande båt är på väg…men inget från brovaktaren till oss på VHF:en så vi tänker att vi kanske får gå först för det är bredare på andra sidan….bron öppnas men vi har fortfarande bara rött ljus och den stora lastbåten närmar sig. Den är stor!! Vi försöker ligga så nära kanten vi kan och så still vi kan…den kommer väldigt nära men styr sedan lite mer åt sidan och vi får grönt och vi pratar nu centimetrar mellan oss och båten samt mellan oss och kanten…men puh…det går bra….hann jag tänka sedan tar strömmen efter fartyget tag i Black Pearl samtidigt som det kommer en vindby och båten trycks mot brofästet…Svante tar i allt vad han orkar i rokulten och försöker styra henne åt andra hållet…bonk! bonk! Och ett skrapljud….

….med hög puls kan vi konstatera att det “bara” är styrbordfästet till kajaken som hänger där bak, lossnade. Det var spetsen av kajaken som gick emot och tog smällen…

Därefter höll vi stort avstånd till broarna…då kommer de ut och vinkar på oss att skynda oss igenom istället fast det fortfarande lyser rött…

Till sist bara två broar kvar innan Gouda…tågbroar och när vi kommer fram lyser de dubbel rött (=stängd för dagen för lunch eller för renovering…)! Vi kollade läget mellan förra bron och denna, var vi skulle kunna lägga till för natten…hittar inget…då kommer en stor båt från förra bron och vi tänker vi hänger på för den får ju säkert broöppning!!  Men han stannar utanför bron…ligger där och inget rödgrönt ljus…vi hittar ett telefonnummer och jag ringer det. Jo då det ska bli öppning 18.17 ( klockan var då ca 17.40)….men bara för arbetsbåtar! Nästa öppning för andra båtar är 20.29! Så vi hittade till slut ett “förbjudet att lägga till” ställe och la oss där så coccos kunde få komma i land, få i oss lite mat och bli torra och varma en stund. Så nu ligger vi här och laddar för broöppning 20.29 🙂

Tänk…igår satt vi i sittbrunnen och tog en öl i den värmande vårsolen….idag dricker vi varm choklad och är genomblöta…haha…Lika spännande hela tiden!