Igår avslutade jag inlägget när vi låg och väntade på broöppning av två tågbroar innan Gouda….

Vi kom så fint igenom på pricken kl. 20.29 som de hade utlovat. Därefter gick vi in mot Gouda men det var nu för sent för broöppning in i stadshamnen….vi cirklade lite för att se om vi kunde lägga oss någon annanstans….men nej …och efter lite överläggande och ny koll på morgondagens (dagens) prognoser så bestämde vi oss att istället gå direkt till slussen och lägga oss där för att kunna gå vidare tidigt kommande dag….det såg då ut som att det skulle bli ungefär samma vindstyrka på förmiddagen för att sedan öka på eftermiddagen och kvällen.

Sagt och gjort…imorse ringde klockan 06.45 och vid frukosten kände vi redan att vindarna friskat i mer sedan gårdagen så vi bestämde oss för att istället gå in i Gouda i alla fall. Vi var dock lite osäkra på djupet där inne så vi valde att ringa hamnkaptenen för att kolla innan vi gick till bron in mot stan….

Och vad händer då? Jo vi får ett svar vi absolut ute hade väntat oss…”it´s not possible today because the wind!”……hm…nähä…okej??? Men om de inte kan öppna bron in till stan pga av vinden…kommer de då kunna öppna andra broar söder ut? Vi ringde slussen och kollade med dem och de sa att det ska inte vara några problem eftersom det kommit upp stora lastfartyg.

Sååååå…sluss och hepp, så var vi på kanalen igen med ännu mer vind än igår….vi bestämde oss rätt snabbt att det skulle bli första bästa stället som gällde…

Tilläggas ska att det nu är tidvatten att ta hänsyn till igen vilket vi visste tack vare våra vänner på s/y Wilma som gick denna vägen i somras och blev stående….men lågvatten i kanalen här skulle innebära ungefär 1,8 meters djup och vi sticker knappt 1,7 meter men….lite nervöst var det när vi mötte stora båtar då vi läst tidigare om att dessa kan pressa undan vattnet så pass mycket att det ibland drabbat fritidsbåtar som fått stora skador….men de gick bra 🙂

Vi dansade fram, i en medelvind på 14 m/s (mer i byarna) antingen från sidan eller rakt framifrån, på kanalen och letade ställen….men nej…några små hamnar fanns det väl men där låg det bara mindre motorbåtar och dessutom lågvatten så kändes det inte som läge att gå in där….så kom vi till “vägkorset” (vattenvägkorset) mot Rotterdam och det var plötsligt fraktbåtar överallt!! Och snabbt kör de!

Men men….vi vinglar vidare sökande efter någonstans att lägga oss innan vinden, enligt prognoser, tilltar ytterligare…

För info så har vi dessutom av någon anledning haft lite dålig laddning av vårt förbrukningsbatteri och ingen ström senaste två nätterna så vhf:en slutade fungera då och då, samt AIS:en vilket gjorde att det kändes lite läskigare ute bland alla dessa stora båtar när vi vet att det inte kan se oss vi kan inte se dem så långt i förväg och vi kan inte höra om någon vill oss något….Vi hade bestämt att spara på VHF:en till vi behövde den vi broöppningar eller väldigt trafikerade områden så strax efter Rotterdam vägkorset kändes det som bra sikt och ganska brett så vi stängde av för att prioritera ström till plottern…då kommer två lastbåtar bakom oss var av den ena bogserade en pråm på sidan så den var liksom dubbel….och vi mötte två lastbåtar och kustbevakningen!!

Med vindbyar och propellervatten från de stora båtarna som körde om oss så dansade vi vackert på kanalen och vi såg hur kustbevakningen stannade upp och vände om och kom efter oss…spännande! Skulle vi nu äntligen för första gången sedan vi lämnade Sverige få visa våra papper på båten och våra pass!?! Eller var dom bara nyfikna på vår Svenska flagga i aktern?

En hamn!! Vi bestämde oss för att gå in, kustbevakningen följde efter. Det var inte precis läge för dem att gå upp bredvid oss när det blåste så mycket men de kollade helt klart oss….Hamnen såg liten ut men vi bestämde oss för att ignorera Kustbevakningen efter att jag hade satt på VHF:en igen så de kunde anropa oss….vi behövde ha fokus på det vi gjorde och inte bli stressade….Vi fick syn på en liten brygga där vi skulle kunna lägga oss på utsidan men vi hade ingen aning om djupet i hamnen så vi gick försiktigt in och med tålamod lät vi vinden driva oss in mot bryggan och häpp så låg vi där så fint och kustbevakningen vinkade och gav sig av. Skulle kunna tänka mig att de ville informera oss om att det skulle blåsa upp ännu mer och att vi kanske var en risk för oss själva där vi dansade runt på kanalen mellan de stora båtarna…..men vi vet inte och lär aldrig få veta heller. Hamnen sköts av en båtklubb och en å annan av medlemmarna har varit här och kikat till sina båtar och förtöjningar…plötsligt stod det en tant ute på bryggan och tittade in i vår båt…Hamnfogden, inte ett enda ord Engelska kunde hon men med hjälp av lite charader så lyckades hon förklara att vi skulle bli inlåsta…inatt igen!

Coccos tycker så där om när vinden friskar i ordentligt i byarna…hon byter plats mellan under bordet och….

Så….här ligger vi nu och vindarna har friskat i ännu mer så med svensk hockey på radion och ett glas vin så får vi hålla i vinglasen för att de inte ska glida över bordet i vindbyarna då det känns som båten lägger sig över bryggan…..Men….imorgon är en ny dag och vi känner oss nöjda med dagen och har lärt oss massor dessa två dagar!

 

Vi önskar er en skön kväll.

….och att ligga i soffan, helst på oss!!