Efter en ljuvlig morgon med frukost ute i sittbrunnen och långpromenad så kastade vi loss och lämnade Belgien bakom oss för att ta oss vidare till Frankrike. Vi kände att det inte fanns så mycket i Belgien som fick oss att känna att vi ville stanna längre…..och Frankrike lockade så vi tänkte lika bra att passa på i det fina vädret.

Tilläggas ska att ännu ett lager kläder åkte nu av 🙂

DSC_3776

Vädret var ljuvligt men inte mycket vind och lite motström så det fick bli kombination med både segel och motor. Men otroligt vackra timmar till havs med både sälar och tumlare som hälsade oss välkomna ut på Nordsjön igen.

Kika gärna på vår kortfilm om gårdagens segling hit till Frankrike och Dunkerque.https://www.youtube.com/watch?v=DYj5g47T5g0

DSC_3782

När vi kom fram ville vi slussa in i en av de inre hamnarna för att komma närmare stan och slippa tidvattnet. Det är en hel del trafik med stora båtar hit och vi hade läst att stan kallas för ” Frankrikes bakgata” med stora raffinaderier och annan industri så vi hade väl inte så höga förväntningar på stan…..

Men….då var det ju det här med språket! Jag läste visserligen franska i högstadiet men det var ju ett tag sedan! Läsa förstår jag hjälpligt men de pratar ju så förbaskat snabbt! Hur som helst anropade jag hamnkontrollen för att få veta när vi skulle kunna få komma in i slussen….hm….Han sa något som lät som franska och jag uppfattade inte ett ord….så jag bad honom ta det på engelska…….varpå han lite irriterat svarade att han pratade ju engelska men att det var jag som inte förstod….haha….men han tog det i alla fall lite långsammare så jag kunde förstå 🙂 Vi skulle få vänta nästan 2 timmar till slussning så vi lade till vid en brygga så länge, rastade Coccos och åt lite soppa, å just det hissa den franska gästflaggan såklart! innan vi fick slussa och sedan broöppning och komma in i den innersta hamnen, Bassain de Commerce! Tjoho!!

Vi lyckades få tag i en baguette och en flaska Bourdeuxvin trots söndag kväll och det mesta var stängt. Detta avnjöts ute i den behagliga kvällsluften i sittbrunnen. Vi var ute från 8 på morgonen till 21 på kvällen utan att frysa på hela dagen! Äntligen!

I morse vaknade Svante innan 06 av att det var några som pratade nära båten på kajen….han gick upp för att kolla och då stod det två poliser i skjorta där, rökte och tittade på vår svenska flagga….han trodde det kanske var några busar men inte så troligt eftersom vi ligger precis utanför ” Hotel de Police”! Visst låter det fint! Vi borde kalla polishuset i Sverige för Polishotell också 😀

 

Nu har Svante dragit på sig shorts och dags att kolla stan i dagsljus. Vi kan ju förresten säga att vi tycker stan verkar väldigt mysig av det vi sett hittills även om det är Frankrikes bakgata…..här stannar vi nu till vi får bra och rätt vindar för att helst ta oss förbi det trafikerade Calais.