Med risk för felstavningar och konstiga uttryck så gör vi nu ändå ett försök att förmedla förra dygnets segeltur,

I torsdags eftermiddag var det alltså dags att lämna Dieppe efter några mysiga och varma dagar. Vi ska ärligt erkänna att för första gången kände vi oss inte riktigt färdiga med ett ställe men vindarna stämde väldigt bra i riktning och styrka, vilket vi inte varit bortskämda med så vi ville inte missa tillfället. Efter en del överläggningar huruvida vi skulle gå till Fecamp eller Le Havre som kanske skulle vara mest naturligt så bestämde vi oss för att ta ett större steg och gå de 100????? till Cherbourg istället. Alltså dubbelt så långt som vår trip mellan Dunkerque och Boulogne-Sur-Mer som tog 14 timmar. Vi räknade alltså nu med att vara ute mellan 20-26 timmar, vår första dygnssegling.

Lämnar Dieppe bakom oss

Lämnar Dieppe bakom oss

Vid 15 tiden kastade vi loss, hissade segel och hoppade på strömmen. Vi var väl medvetna om att vi skulle få både med och motström, vilket vi såklart räknade med. Starkast skulle strömmarna bli precis utanför Cherbourg så det fanns med i beräkningen att vi skulle få medström sista biten in i hamn.

Varmt & skönt!

Varmt & skönt!

Seglingen var fantastisk! 3 segel uppe och fram till klockan 06.00 så gick vi aldrig under 3 knop trots motström och endast segel.

Vi var förväntansfulla och framför allt Svante hade väl lite svårt att koppla av så jag vilade korta stunder ute i sittbrunnen och när det var som mörkast och småtimmarna kom (ca 03.30) så kände Svante också att ögonlocken började bli tunga så jag fick ta över rodret en stund så han kunde vila.

Blev lite molnigt till solnedgången men vackert ändå

Blev lite molnigt till solnedgången men vackert ändå

På natten är det verkligen kolsvart på havet man får se en stjärthimmel som man inte har en aning om att den ens existerar! Fram på småtimmarna hörde man tidigt när en båt fanns i närheten….eller ja kanske inte ens så nära för det var inte alltid den syntes förrän efter ett tag och då var det oftast fiskebåtar som kom i en rasandes fart och de har ju så mycket ljus ombord så det är svårt att se styrbord och babordslanternorna vilket gör att det ibland tar en stund innan man ser vilket håll de går åt.

Lite månljus i mörkret

Lite månljus i mörkret

Väldig nöjda med natten och en segling som hade gått över förväntan…sååå skönt….så kunde vi äntligen ana Cherbourg en bit framför oss!!!

Och vad händer då??
Jo….seglingen hade ju gått lite för bra?!?!!!! Så vi hade seglat för fort och nu var det alltså motström där strömmen skulle vara som starkast! Plötsligt står vi alltså nästan stilla!

Trötta som vi var så hade vi ingen reservplan och det kändes ju ändå rätt nära…..eller…
….plötsligt känns det som om vi går bakåt!! Plottern visar 0,3 knop!! Det gick inte fort alltså. Dessutom hade det tagit på vårt batteri mer än väntat så elektronik började sluta fungera så vi stängde ner så mycket som möjligt. Plötsligt ropar de på oss på VHF:en från hamnen….hm…vad har vi gjort för fel nu hann vi tänka…men de enda de ville var att kolla så att allt var okej med oss och inte hade problem!!! Tack vare AIS:en så hade de sett oss och undrade klart vad som hände samtidigt som vår AIS gick av och på eftersom att vi kopplade in vårt reservbatteri. Det kändes faktiskt riktig skönt ändå att de kollade läget….
Men vi harvade på….en, två, tre timmar och nu började även vårt tålamod ta lite slut framför allt eftersom vi dessutom var rätt trötta….Men vad ska man göra….

Klockan 16.00 satte vi i alla fall fötterna på fast mark igen, 25 timmar efter vi lämnat Dieppe.

Här finns palmer!

Här finns palmer!

Kapten Coccos envisades även denna gång med att inte kissa!!! Vi tog turer på däck till mattan men hon sprang bara och lade sig igen och snarkade gott hela natten. Hon var mindre stressade denna gången än under vår 14 timmars segling. När vi väl hoppade i land började hon busa, skutta och göra piruetter innan hon tyckte det var dags att kissa. Helt otroligt! Känns som att vi bekymrat oss mer än hon…

Lite slapp & mys i sittbrunnen efter ankomst

Lite slapp & mys i sittbrunnen efter ankomst

Vad har vi lärt oss av det här…hm….det är svårt att planera väldigt långa etapper rent tidsmässigt och ska vi till ett ställe med starka strömmar kan det vara bra att ha något alternativ att gå till om vi inser att det inte kommer att stämma….Vi har också fått veta att vi behöver kolla över våra batterier…behöver vi koppla om dem lite eller rent av byta ut något?

Tryggt i hamn

Tryggt i hamn

Sedan kan ju tilläggas att efter en mycket tidig kväll igår vaknade vi idag och började dagen med att bete oss som två tonåringar!! Vi drack kaffe, pratade, spelade backgammon, tog ett chokladdigestive (lördagsmys på morgonen) sedan borstade vi tänderna och gick ut på promenad med Coccos, kollade stan och spanade in det gigantiska kryssningsfartyget som kommit in…..vid 14 tiden började jag må lite illa, känna mig lite yr och konstig….då gick det upp för oss att vi GLÖMDE JU ÄTA FRUKOST!!! Vad gör en “pirat” i Frankrike då…köper en baguette och två croissanter såklart!! Haha…det blir nog tidig kväll idag med….framför allt eftersom vi kanske går vidare i natt….eller??