Dagens inlägg blir lite blandat med allt rån “Vänskapsseling” till Biscaya och en ny klimatzon…..

I lördags hade vi en ljuvlig dagssegling tillsammmans med våra vänner på s/y Wilma. Vi gick ca 25 distans mellan Franska Audierne och Lesconil.

Vi är ju nu äntligen i Biscaya och seglar och seglingen har helt klart blivit otroligt mycket bättre sedan vi lämnade Engelskkanalen bakom oss och gick in i Biscayabukten. Denna ökända bukt som många känner till för sitt stundtals otroligt tuffa vatten med höga vågor men det finns en annan sida också och det är den vi upplever just nu. Vågorna kan stundtals visst vara rätt höga men det är långt mellan vågorna så båten följer bekvämt med i vattnet och det känns bara mysigt.

När vi hade lagt till i Lesconil så möttes vi av hamnkaptenen och vi berättade då att det möjligen skulle kunna dyka upp en 3:e svensk båt på detta lilla mysiga ställe….Grabbarna Johan och Jocke som precis som vi är från Vänersborg hade hört av sig och var nu inte långt borta med sin segelbåt Anna Perenna. Men vi tänkte att det dröjer nog några dagar i alla fall….Men nej…på söndagsmorgonen när vi tittar på Marinetraffic för att se var e befann sig så märkte vi att de var precis utanför hamnen!! Haha!!

Vi tog glatt emot dessa trötta men glada grabbar när de lade sig med sin båt bredvid oss som svenskbåt nummer 3! Lite bubbel för att fira att de nu äntligen var ikapp oss. De har verkligen seglat på bra! De lämnade ju Vänersborg i April i år, vi har varit ute drygt 6 månader och Helena och Tjoppe har varit ute i drygt 1 år och här stod vi nu alla 3 på samma ställe…..ingen av oss hade känt några på de andra båtarna innan vi lämnade Sverige utan har “lärt känna varandra vi våra resor på Facebook” och där haft en hel del kontakt. Vi bestämde att denna dag ordna en svensk midsommarmiddag. Grabbarna fick sova några timmar innan det var dags för sill och potatis, öl och nubbe med tillhörande snapsvisor! Visst 1 månad för tidigt men ingen av oss vet ju riktigt vad vi gör då eller var vi är….eller jo det var väl inte helt sant eftersom Tjoppe och Helena faktiskt ska på bröllop i Schweiz på midsommarafton så vi vet att vi inte kommer fira med dem.

I måndags morse vaknade vi till en härlig värme! Det var så tydligt att det som fransmännen pratat om stämde….vi har kommit till en ny klimatzon så här är det nu varmare.

I måndags startade även ett event precis ovanför hamnen där det slagits upp en massa tält och det var avspärrningar. Det visade sig vara olika franska hamnar som hade sina tält i samband med någon slags regatta. Varje tält bjöd på olika saker att smaka på och dricka. En hamn bjöd på ostron och där mötte vi Johan och Jocke från Anna Perennabåten och för vissa av oss var det första gången vi smakade ostron och då fick vi en hel tallrik att dela på GRATIS! Lite vitt vin till och citron så var det bara att smaka de där små salta, slemmiga sakerna…..Smakar ju ärligt talat mest saltvatten men visst var vi överrens om att det var gott att smaka men vi var glada att vi slapp betala för det 🙂 Där gled vi runt ett par timmar och åt oss nästan mätta och fick rosé och skapade lite kontakter med de som jobbar i olika hamnar som kommer dyka upp i vår väg. Flera av dem hade ju dessutom spanat in “de 3 svenska båtarna i hamnen” och lovade att de skulle ta hand om oss när/om vi dyker upp.

En härlig oväntad eftermiddag som slutade med lite husesyn på Anna Perenna härligt snack till i på natten. Det var härligt att prata om gemensamma ställen vi varit på och upplevelser vi kände igen från varandra men självklart även lite prat om gemensamma bekantskaper från vår hemmahamn, Vänersborg och inte minst det härliga gänget “goa gubbar” på Blåsutvarvet.

Så igår var det dags för de 3 båtarna att kasta loss och segla vidare till en ö vi hade fått tips om, Ilé Groix. Seglingen var ljuvlig! Det är det som känns som riktig lyxsegling! Lätta vindar, men ändå vind, ingen sjö, sol och värme. Så ljuvligt, så vackert och som om inte det räckte så ropade grabbarna på oss vid ett tillfälle att hålla utkik framför oss (de låg lite före oss) för där var ett gäng med delfiner….och mycket riktigt där var dem! Vi var aldrig jättenära dem men vi såg dem och det är ju så vackert och man blir ju bara så glad och lycklig ända in i benmärgen 😀

Idag är det ännu mindre vind men väldigt varmt så några distans vidare lägger vi bakom oss även idag men vi har inte spikat exakt vart än….just nu är det ju bara helt ljuvligt att få befinna sig på havet i Biscaya en dag som denna. Bad efter båten är väl det ända som faktiskt står på programmet och mer behöver det ju faktiskt inte vara…….det är inte så svårt liv vi lever just nu.

Vi önskar er en härlig dag!

 

OBS! Bilder kommer senare nu ska vi segla