Ut på böljan den blå (och här är den verkligen BLÅ) ut på Biscaya, vindriktningen är perfekt för en skön segling ner mot La Rochelle, vi ska inte ända fram utan har planerat ett stopp på vägen, en av öarna utanför, men vinden är bara så där retligt svag…den finns där men båten gör bara någon knop, vi har alla segel satta vilket tillsammans är 91 kvadratmeter…men det räcker inte till för att ge oss fart i denna lätta vinden…SPINNACKER (eller woomper som jag vill kalla den). Ni som har sett bilder på vår svarta pärla vet att vi har ett stort paket på däck med saker som inte får plats nere i båten (och som inte måste vara innombords) så som dykutrustningar, rep och fendrar…och en spinnacker!!

Lite liten spinnackar men den uppfyllde sitt syfte! Vi är mycket nöjda med spinnackerpremiären!

Ärligt talat så hade jag aldrig trott att det skulle komma till användning innan vi kommit in i Medelhavet (som är känt för sina jämna lätta vindar).

Vi har aldrig ens hissat den tidigare, inte ens för att se så att den passar, den hör inte ens till den här båten!!

Men va fan, tid är allt vi har råd att slösa med så vi satte igång att rota fram seglet och tamparna som behövs… och strax var seglet satt…lite i minsta laget (men det gör å andra sidan att vi har fin sikt framåt under seglet)

Och resultatet…vi ökade två knop direkt…och efter lite trimning och justering så var vi stundtals uppe i 6knop…på ingen vind!! (vår svarta pärla väger 9 ton…utan vår packning)

Och mitt minne svek mej återigen, det är minst tjugo år sedan jag seglade spinnacker och mitt minne från den tiden är att det kräver ständig passning och trimning…ingen semestersegling (säkert oxå orsaken till att seglet har blivit liggande på vinden).

Så blev det alltså inte, eftersom att vi alltid styr manuellt så blev det ingen större skillnad när seglet väl var satt och skoten trimmade, vi kunde bada och njuta precis som vanligt (vi lyckades t.om. bränna rumpan eftersom att vi nakenseglade en god bit av vägen)

Ön Ile de Re bjöd på nästa överraskning förutom att vara underbart vacker så torrläggs delar av hamnen! Och naturligtvis den delen av hamnen där vi hittat en ledig bryggplats (kan ha varit därför som ingen annan lagt till där) så i dag på morgonen 05.40 hängde funderarna en halvmeter över bryggan! Botten är mjuk lera så vi stod mjukt och fint, två timmar senare så vaknade vi av att båten gungade igen…skönt! (för ärligt talat, lite oro fanns det i den lilla trånga världen i mitt huvud)

lågvatten

Black Pearl of Sweden & Anna Perenna på lut i dyn i soluppgången

Nu ska vi bara kolla så att vi inte har någon lera kvar i kylvattenintaget innan vi startar motorn idag…idag som är ett nytt äventyr med kurs mot Fort Boyard och sedan La Rochelle!!

Pst!!!  Här är länken till vår film från denna seglingen https://youtu.be/HFDzDxibNo4