Lördag kväll och vi står på grund utanför Lissabon, vad hittar du på?

Vi tar det från början för man kan väl minst sagt säga att dagen inte blev som vi tänkt oss….

Efter nästan en vecka på ankare i Cascais  ( ca 12 mm utanför lissabon) bara de 2 senaste med kuling och inte så mycket sömn då vi inte lyckats få till något bra ankarlarm…men vi har jäkla suttit och inte rört oss något så skönt!! Men idag var vi alltså tvungna att flytta på oss tillsammans med alla andra som låg där…polisen kom igår och meddelade att ankarviken skulle vara stängd för ankring från lördag kl. 10 till söndag kväll pga Ironman tävling…vi låg mitt i simbanan…

Så vi tänkte att vilket kanongod att dra in till Lissabon med båten kolla läget om vi hittar något bättre tills jag ska flyga till Sverige eller om vi rent av ska gå ut till cascais igen på måndag.. .ankri g är ju ljuvligt med bad och ligga gratis osv…

Så strax efter lunch hade vi hittar en stadskaj väldigt centralt som var tillräckligt djup på vissa ställen så vi gick in och lade oss där. Efter att Svante hade fixat en stund med tamparna ( var ju i gem flytbrygga och ca 2 meters skillnad på hög och lågvatten att ta hänsyn till) så satte vi oss i solen och bara njöt några minuter av att vara här….32 grader ska tilläggas. Ganska snart kom en man och undrade om vi visste hur djupt det var…han hade sin båt i hamnen bredvid och trodde inte det var så djupt där vi låg men vi tackade och meddelade att vi visste att det skulle funka. Han tipsade om några hamnar b.la att det fanns ankring och bojar billigt på andra sidan , mitt emot Lissabon( går färjer emellan) annars om vi var intresserade. Vi tackade glatt för tipset.  Efter en stund stannade ytterligare en man och frågade om vi hade tänkt att stanna över natten, vilket vi hade men han rekommenderade oss absolut inte att stanna över natten…dagen var ok där men natten kunde bli farlig för oss då bara några meter bort låg små kojor av tyg och flyttkartonger och det är känt för att vara farligt där nattetid…hm…detta gjorde att vi faktiskt inte tyckte det kändes tryggt att ligga kvar så vi tog en kort promenad med Coccos för att sedan kasta loss och ta oss över till andra sidan.

Där mötte oss långa vackra sandstränder med lite folk trots lördag mitt i portugisiska semestrarna och nu 33 grader varmt. Så vackert!

Vi bestämde oss för att sakta glida vidare in i något som liknade en kanal där mannen hade beskrivit det skulle finnas bojar….det gjorde det samt några båtar på ankring. Vi gick en bit in och tittade och skulle sedan vända runt för att gå tillbaka till ett ställe vi hade sett som vi kände blev det bästa…

  1. För någon sekund tittade vi fascinerat på omgivningarna sedan tittade jag på instrumenten…1,1 meter djupt!!! Tjoade till på svante som styrde och stannade omedelbart….men försent.. .back i, full gas…inget händer….framåt full gas…inget händer…suck! Vi är fast och konstaterar att vattnet ska sjunka ytterligare.. .för information så är vår båt ca 1,70 meter djup och djupmätaren sticker ca 70cm under det…hur som helst så stod vi nu med drygt 2 timmar kvar till lågvatten vilket betyder ca 8 timmar kvar till högvatten med möjligt att flytta oss ( vilket då lär bli runt midnatt vi flyter igen…).8

Efter bara 30 minuter så här vi börjar luta en hel del…och det fortsätter.  Jag försöker acceptera och inte oroa mig men det är faktiskt lite svårt idag…men Svante är fantastisk! Han fångar ögonblicket och efter lite mat och vin i värmen med livemusik  ( vilket är grymt bra!) Så passar han på att skrubba båtens botten på styrbordsidan när den ä då ligger i luften….

30 minuter kvar till lågvatten och land kryper närmare.. .det går inte att gå på båten utan att hålla i sig så mycket lutar vi.. .land kryper närmare och Svante kan nu stå i leran bredvid båten !!!! Vi skrattar…för vad tusan ska vi göra….

Tänker än en gång på Freddie wadlings sång….”det kunde varit värre, det kan alltid bliva värre, tänk på det. Å när det är svårt kan det alltid bliva bättre tänk på det….” så sant!! Än en gång tack för den grymmaste “mindfulnessången” någonsin!!!

10 minuter kvar och Svante har paddlat  i land med Coccos som låg och tryckte högst uppe på båten…jag här fått i uppdrag att ta fram öl ur kylen…hm kylen…ja vi skulle ju vilja ha en man öppnar uppifrån men än har vi inte det vilket betyder att eftersom den står på styrbord sida, den sida som just nu är upp mot himlen när jag tittar där åt….allt kommer att tänka ut när jag öppna kylen…haha…men vad tusan…nlden har ingen lag och vi får ju föra det bästa av denna onödiga snea situationen…..

Vi önskar er en härlig lördagkväll!!

Från besättningen på Black Pearl of Sweden som just bara väntar på att Jack Sparrow ska dyka upp och komma ombord….eller…ja…det kanske mest är jag som väntar/ hoppas 😉

OBS!

Får inte dit bilderna nu men de kommer så snart vi får bättre täckning….och på fb där det verkar funka???