I våras eller i början av sommaren blev det fria samtal och surf inom EU, perfekt tänkte vi då som är ute och längeseglar och många ha påpekat det för oss hur bra det blev….

Nu är det ju inte riktigt så utan tvärtom för oss som reser mycket inom EU så blir det inte alls bra. Det fanns en baksida!

Vi skaffade abonnemanget frihet hos telenor i våras där vi fick 100GB data och sedan fria samtal osv inom hela EU, vi skaffade det just för att det var så bra med denna friheten till en fast kostnad…I somras stötte vi på andra svenskar som hade fått information av telenor att reglerna hade ändrats och sedan det blev ditt med alla mobilföretagen så skulle det även innebära att man inte fick vistas utomlands längre än 3 -4 månader under en 6 månaders period utan att koppla upp sig till en svensk mast. Vi hade inte fått någon info och vi pratade med andra som inte heller fått det och dessutom skulle jag ju till Sverige nu i september så då skulle jag ju ändå koppla upp mig mot svensk mast….

Men så läste jag något för drygt en månad sedan om detta att det faktiskt var en lag och att inte bara var att koppla upp  sig mot svensk mast utan man måste vara mer uppkopplad mot svensk mast än utländsk under dessa 6 månader annars skulle det bli högre taxa. Ja ringde och kollade upp detta och det stämde. Först när vi skulle säga upp menade de att vi bundit oss på 24 månader så det gick inte men när vi stod på oss om att vi skaffade det i våras för denna funktionen var så bra och pratade med dem om det men nu hade ju plötsligt de själva ändrat det avtalet så fick vi tillslut bara 1 månads uppsägningstid.

Men nu då??

Under min vistelse här i Sverige har jag försökt kolla lite och det gäller ju samma regler för alla mobilföretagen detta för att andra människor som bor utomlands inte ska köpa de billigaste abonnemangen…typ något med konkurrens att göra. Jag började då fråga om kontantkort….Och har har jag fått väldigt olika svar.

Hos 3 funkar inte deras kontantkort i utlandet sa försäljaren i den butiken jag var i

Hos Telia fungerar det och det är samma priser som att surfa och ringa i Sverige men du behöver registrera ditt kontantkort hos Telia

Hos Telenor fick jag 2 olika svar….i första butiken fick jag veta att deras kontantkort fungerar inom EU/EES men att det gäller likadant som med abonnemangen 3-4 månader i streck bara…men han menade att vi kan ju byta nummer då bara och så fick jag ett simkort (de är gratis hos Telenor och sedan fyller man på själv på nätet). I butik nummer 2 där jag gick in för att få ett gratis till, tänkte lika bra men passade på att ställa samma fråga…fick då svaret att det inte gäller samma som med abonnemang eftersom du fyller på det allt eftersom??

Hos Comviq kostar simkortet 45:- att köpa sedan kan du fylla på och använda i utlandet med samma taxa som om du vore i Sverige….

Sedan finns det klart fler men det har jag inte hunnit kolla mellan allt jobb…men hur som helst är det helt klart rätt otydligt det här med den nya friheten med att ringa och surfa inom hela EU…..Men klart är att den nya förändringen inte gynnar oss längdseglare i alla fall….

Själv har jag nu 3 simkort med mig tillbaka som vi kan fylla på med det vi vill ha på nätet så får vi se hur det funkar, men bara för att ha något och ringa barn och familj i alla fall.

Nä nog med det, nu är det packa som gäller och göra färdigt de sista 15 av 30 ANDAS armbanden…något webshoparbete har jag inte hunnit som planerat idag…..prioriterade att göra klart beställningar så jag kan skicka de härifrån Sverige. I natt lämnar jag svensk mark för den här gången…