Det är faktiskt precis så det är, otroligt lärorikt och utvecklande att ligga still och invänta rätt vindar för längre segling vidare.

Å nä vi har inte kommit iväg till Marocko än…..det har varit väldigt blåsigt här till och från och även legat starkare vindar ute på Atlanten och av erfarenhet vet vi att dessa vindarna plötsligt kan ändra riktning så kan vi undvika det så försöker vi….

Detta betyder alltså att vi ligger kvar utanför vår favorit ö Culatra, njuter, pysslar, badar, går sandiga promenader på ön och provar recept vi fått tips om!

 

Konservering & Egen bakteriekultur

Ja, där kom det, det sistnämnda…..som seglare på obestämd tid så spanar man ju lite efter sätt att hålla ner kostnaderna utan att låta det styra allt men finns det tips att få från andra så provar vi såklart gärna.

I Portimao träffade vi ett belgiskt par som tipsade oss om att göra egen yoghurt. När de beskrev det först tyckte jag nog det lät lite som att göra surdegsbröd! Man gör en sats och behåller lite från den för att sedan göra mer…..hm…detaljer? Kommer här: Vi införskaffade en mattermos på 1 liter ( billigt i alla dessa chinabutiker som finns!!) sedan värmer vi mjölk (opastöriserad)till 40 grader. Blandar 1-2 msk naturell yoghurt med den ljumna mjölken, häller i termosen som därefter får stå i rumstemperatur1-2 dagar innan vi sätter delar av den i kylen och äter. Sedan värmer vi ny mjölk tillsätter i den återstående yoghurten o.s.v. Häpp! Visst behöver man efter ett längre tag börja om på nytt men på detta sättet blir det billigare än att köpa ny yoghurt hela tiden och yoghurten är ju god att ha både till frukost och i mat!

Yoghurttermosen!

Ett annat tips som vi fått av vår litauiske vän Gin är att konservera citroner. Tydligen Marockanskt recept han och hans fru använder sig mycket av. Vi fick det på messenger för ett tag sedan men nu har vi ju haft all tid i världen att äntligen göra det. Jag som älskar citroner tyckte det lät mycket spännande och här i Portugal är citronerna väldigt billiga…..ibland gratis om du hittar en trevlig portugis och berömmer hans citronträd 😉 Receptet är lite höftat och vi vet inte resultatet än så det får vi återkomma med men man behöver en ren glasburk, ett antal citroner (beroende på glasburkens storlek såklart), sedan skär man citronerna i fjärdedelar och pressar ur saften, fyller först botten, sedan ett lager med salt (ingen aning hur mycket här höftide vi lite) sedaner mer citronkvartarna, mer citronsaft, lite salt och kvartar till burken är full och det är citronsaft ända upp till kanten när man trycker ner klyftorna. På med locket! Vänd burken varje dag under första veckan, därefter varannan, var tredje dag i ca 4 veckor. För bästa hållbarhet låt dem stå svalt men det fungerar även med rumstemperatur.  Detta använder man sedan några skedar av som smaksättning på kött, i grytor eller liknande.

Konserverade citroner

Meditation

Från det ena till det andra så har jag påbörjat en 40 dagars session med en meditation för Kraft och Styrka där jag riktar min styrka till min fina vän som just nu behöver det som mest. Det är en härligt skön meditation och så skönt sätta mig i 7 minuter varje morgon/förmiddag i solen och göra den. Den fyller mig verkligen med kraft och energi! Jag hoppas att jag kan skicka över lite till min vän….vi gör den faktiskt ihop till en ev hennes favoritlåtar “Kabir´s song” med Snatam Kaur. Den passar perfekt att sätta på och lyssna till och längden på låten är perfekt för en lagom lång daglig meditation (vad nu det är egentligen…varierar ju klart från dag till dag…men det lät bra <3)

Coccos gör gärna mig sällskap under meditationen..tror hon blir lugn av det med <3

I den här meditationen sätter du dig bekvämt, gärna i lätt meditationsställning (men på stol går också bra), sträck på ryggen, slut ögonen, låter fingertopparna på höger hand möta fingertopparna på vänster hand framför kroppen, pekfinger mot pekfinger osv. Tummarna vidrör inte varandra, pek och långfingrar snuddar bara lätt mot varandra medan ring- och lillfingrar pressas hårt mot varandra. Koncentrera dig på dina fingertoppar.  Andas långa, djupa andetag in och ut genom din näsa.  Gör detta i 3-8 minuter. Avsluta genom att andas in och sträck armarna högt över huvudet, håll andan, sträck armarna maximalt. Andas ut all luft och ta ner armarna. Gör det en gång till och för sedan ner armarna längs sidan .

Denna meditation påverkar enligt yogan ditt elektromagnetiska fält och ger en upplevelse av kraft och styrka inom dig. Den påverkar även ryggmärgsvätskan och produktionen i hypofysen. Trycket mellan dina fingrar påverkar det parasympatiska nervsystemet (din “bromspedal” som skapar lugn och ro i kroppen) Det kan vara bra att veta att känslor av stark irritation inte är helt ovanliga under meditationens första minuter men när du tagit dig igenom dessa brukar sedan ett djupt lugn och en känsla av mycket djup avspänning infinna sig. Prova du med för dig själv eller för någon i din närhet som just nu behöver extra kraft och styrka.

Varför då 40 dagar? Jo det sägs att om du gör en övning 40 dagar i streck kan det ändra en vana, om du gör övningen 90 dagar i streck blir den nya vanan verkligen befäst, gör du den i 120 dagar blir vanan en del av dig och din vardag. <3 Vi börjar med 40 dagar <3

Flagga

Vilken härlig dag…här kastar vi oss mellan ämnen som recept, meditation och nu då slutligen gästflagga…..

Vi har haft gästflaggor med oss till alla länder vi varit i hittills för vår ursprungsplan var ju lite (även om den inte var spikad) att vi skulle bli i Portugal i vinter och vi hade absolut inte pratat om Marocko förrän bara ett par veckor sedan som ett alternativ. Så……någon marockanskgästflagga har vi inte. En världslig sak, absolut men när jag nu ändå skriver om hur lärorikt och utvecklande det faktiskt är att ligga still och invänta rätt vindar och dessutom vara tidsmiljonärer så kan jag inte låta bli att nämna de min man gör precis i detta nu….Jo han syr en marockansk gästflaggs av en gammal röd t-shirt och ett grönt band!! Ska bli mycket spännande.

Även detta är något man kan greja med när vi har tid…..haha…..lika mycket som vi älskar pirret och förväntan vi just nu upplever inför att i natt påbörja seglingen mot Marocko….ja lika mycket älskar vi att ligga still så här och bara överösa oss själva med all denna lyxiga tid vi har. Lyssna på hockey, vara kreativa, planera barnyogautbildning för nästa år, sätta olika ideer i verket som tidigare bara varit tankar….ja möjligheterna med mycket tid är fantastiska!

Här bor vi! 🙂

Men här väljer jag nu ändå att avsluta så ni inte tröttnar på att läsa om allt vi gör och all tid vi har….för nu ska vi ta lite tid till att vila här i solen efter ett svalkande dopp…..vila och ladda inför kommande äventyr…..Mot Marocko!!