Ja, du läste rätt för det är precis så jag känner, julafton är för mig inte så viktig för mig längre.

Det är inget som alltid varit så och inte heller något som jag plötsligt känner bara för att vi är iväg.

För mig är julen så mycket barnens högtid, å visst det var helt klart min pappas med när han levde …haha…han älskade julen och tiden innan och är en av få människor jag har känt som inte blir stressad av det utan bara njutit av det han tyckte om med julen som julmusik, baka julgodis och traditionella filmer och tv-program som brukade vara inför och på jul.

När mina barn var små så upplevde jag ofta stress inför julen med allt som jag ville/trodde förväntades av mig att göra. Jag satte höga krav med allt från städning, pysslande, bakande m.m…..känner själv att jag nästan håller andan när jag skriver det för jag kan fortfarande känna känslan. Samtidigt var julen ångestfylld på fler sätt när barnen var små….var skulle vi fira jul?? Andras förväntningar och förhoppningar fanns också där. Vår egen önskan att ha julen hemma så barnen kunde få julklapparna i lugn och ro och leka på sina rum med dem, min känsla av att tomten aldrig kom hem när jag var liten då jag växte upp med varannan jul hos farmor och farfar, varannan hos mormor och morfar….något som också resulterade i mina föräldrars känsla av när de äntligen fick barnbarn så var det äntligen deras tur att varannat år få vara hemma…..Så varje jul blev ångestladdad inför att ta den diskussionen igen och allt annat…jag som dessutom tillhör den personlighetstypen som sätter känslan i fokus och framför allt känslan av att alla ska ha det bra…den ekvationen gick inte ihop så bra….

Då jag jobbat inom sjukvården så har ju även jul ibland inneburit jobb något som faktiskt aldrig varit ett problem men öppnat upp för nytt sätt att tänka kring julen bara.

Nästa steg i ledet kom efter min skilsmässa då jag plötsligt skulle fira jul med mina barn varannat år….då blev de mysiga julförberedelserna viktigare än självaste julafton! Baka, pyssla kunde vi göra när barnen var hos mig oavsett om det var flera veckor innan. Att fylla mitt hem med barnen och deras kompisar för att baka julgodis, pepparkakor och lussekatter blev något av en höjdpunkt. Julen skalades av och det även när barnen var hos mig. Färre julklappar och mer fokus på att umgås och skratta.

När jag sedan träffade Svante så hade vi ganska lika tankar om julen att det inte måste se likadant ut varje år och att julklapparna inte är det viktigaste utan att få vara tillsammmans hela familjen eller bara vi och verkligen umgås. Med barn på olika håll och jag som hade ett jobb som kunde innebära jobb på julafton så var vi öppna för att bara göra det bästa av det. Och det blev det….

I den här delen i livet tror jag att jag hade kommit in i det “mindsetet” som min pappa hade…ingen stress utan bara njuta av de mysiga förberedelserna som att plocka fram ljusstakar, baka med barnen och lyssna på julmusik och många härliga skratta. När vi sedan började med julklappsspelet så var grabbarna knappt intresserade av att få andra julklappar längre. Julafton blev plötsligt en dag med otroligt mycket skratt och möjligheter! Ett år jobbade jag kväll och medan jag jobbade så “jobbade” Elias och Oliver med att vara tomtar i olika hem och Svante körde runt på dem och sedan sammanstrålade vi hemma på kvällen med spel och massa skratt….jularna hos oss blev plötsligt något barnen inte ville missa så när de fick välja så var det hos oss de ville vara. Härliga minnen…..fastnade lite i det nu när jag skriver men barnen växer ju upp och flyttar ut och iväg och utan dem är det inte samma sak.

Jag äter gärna det jag tycker om från julbordet har lite ljusslingor, bakar om andan faller på men det spelar ju faktiskt inte mig någon roll alls vilken dag det är…..

Så…i år tänkte jag prova något helt nytt!!! Jag tänkte umgås med flygpersonalen på Norwegian! Jag menar de ska ju ändå jobba så det är väl schysst om de har något att göra 😉

Uppdatering angående min tumme….

Ja, historien om min tumme är äntligen avslutad, ingen fraktur men ordentligt skadade ledband som kan ta månader att läka så gips 10 dagar sedan lindad så slutet gott allting gott på den fronten. Att boka om flygresan var ångestladdat först då resorna idag och imorgon lördag skulle kostat mig 3-4000:- extra men så hittade jag direktflyg på självaste julafton då jag endast behövde betala till 899:-! Valet var inte så svårt. Jag kommer landa 20.45 på Las Palmas och antingen blir det lite sen julmat eller så firar vi den 25 december istället som så många andra länder….ja, vi gör det helt enkelt till det vi vill.

Därför är inte julen så viktig för mig längre men till alla er som har barn och/eller familj och firar med traditioner så vill jag bara säga; sluta stressa! Julen kommer ändå och det blir vad du gör det till! Sänk kraven på dig själv!

Å du….Vad är viktigast med julen för dig?

Det blir mycket om mig nu när Svante och jag inte är på samma ställe men det bjuder jag på 😉 hahah…skojar bara, han ska få dela med sig mer snart när jag är tillbaka så han har bättre tillgång till internet igen 😉

Hur som helst så önskar vi dig en riktigt GOD JUL!

Psst….igår var det hockey….så när men ändå var jag inte på plats när det var hemmamatch….trodde ju jag skulle flyga tillbaka igår…men känns skönt bli kallad “en av deras trognaste lyssnare” när Jonatan utan H läser upp mitt mail (blivit en grej nästan varje hemmamatch för Växjö Lakers). Lyssna själv nedan 🙂

Å japp…Växjö Lakers vann…tjoho!