Jag började skriva detta inlägg i tisdags men insåg att det inte blev något bra avslut då det blev fortsättning så inlägget är i 2 delar

Del 1. Tisdag 2/1

Ja, idag kastade jag mig iväg på ett eget och ett något annorlunda äventyr från vad vi brukar.

Svante lagar båten (han får skriva om det vid tillfälle då han har bäst koll) och jag försöker laga mig själv…..

Ja det är den där envisa tummen fortfarande. Kände mig ändå hoppfull när jag lämnade Sverige med beskedet att det inte var båtbenet och läkaren trots allt inte trodde det var senan utan ordentligt skadade mjukdelar på tummens insida. Det skulle ta tid sa han och det kändes ändå ok.

Men…gipsskenan tog jag av och värken som jag fortfarande hade var nu värre!! Tummen mer svullen och blåaktig mellan tumme och pekfinger b.la…det var det inte innan och mer smärta vid rörelse…suck!! Det var det enda jag skulle vara observant på…det fick inte bli sämre….så då skulle jag försöka leta upp någon läkare här som kan titta i alla fall…..och då ville jag ju hitta en som pratar bra engelska….var skulle jag börja bland alla som kom upp när jag googlade??

Men så hade Svante hört talas om svenska läkare här…så jag googlade det. Jajamen! Svenska Läkarmottagningen på Gran Canaria.  Jag såg att det gick skicka meddelande på Messenger så jag gjorde det för det skulle ändå innebära 1 timmes bussresa så det kändes bra kolla om de tyckte det var någon idé…..de svarade efter 30 minuter trots jag skrev det på nyårsdagen! Fick tid idag tisdag så det var bara att leta rätt på vilken buss och till min glädje fanns det en direkt buss!

1 timme senare klev jag av i ett ännu varmare Playa del ingles (jag tyckte vi hade det varmt i Las Palmas när jag klev på bussen…haha). Det var inte svårt att hitta till Svenska Läkarmottagningen som fungerar som en vårdcentral. Även om vi har blivit rätt bra på engelska och vana att prata det och lyssna så kändes det ändå skönt att få förklara allt på svenska. Eva och Taria som jobbade denna dag var två härliga personer som fick mig att känna mig i trygga händer. Läkare Eva tyckte att en ortoped borde titta på min tumme med tanke på att det gått 2 månader sedan skadan skedde och fortsätter att bli värre. Hon skrev en remiss till en ortoped på Universitetssjukhuset i Las Palmas och skulle även ringa ortopeden i Växjö som jag träffade innan jul för att höra vad de tyckte och sedan återkomma till mig imorgon. Kändes bra men ändå lite orolig för min tumme när jag satte mig på bussen tillbaka….

Del 2. Skrivit idag fredag 5/1

Här sitter jag nu i Sverige, i Växjö så vad hände sedan???

Jo, på onsdagen medan jag inväntade doktor Evas samtal så kollade jag var sjukhuset låg….När hon ringde så sa hon att hon och ortopeden i Växjö hade varit överrens om att jag borde träffa en ortoped, och skulle jag åkt till Sverige tidigare skulle kommit tillbaka till akuten i Växjö men eftersom jag inte hade det planerat förrän i mars så borde en ortoped i Las Palmas titta och göra en bedömning. Svante och jag var sedan påväg till Universitets sjukhuset och pratade och bollade det hela lite fram och tillbaka….i väntan på att hon skulle ringa hade jag även kollat vad en biljett till Sverige skulle kosta….Eva tryckte även flera gånger på att jag skulle kolla ordentligt på sjukhuset vad som gällde med försäkringar då de troligtvis skulle vilja ta nya röntgen bilder m.m….Efter lite prat och jag kände efter vad som skulle kännas bäst så bestämde vi att jag bokade den där flygbiljetten nästa dag och kolla i Växjö där jag hade träffat dom tidigare och journaler och röntgenbilder fanns.

började med ett läkarbesök i Las Palmas

På plats 3 timmar innan flyget ska gå & inget bagage att checka in…händer sällan en tidsoptimist som mig 🙂

Igår landade jag i Köpenhamn och tog tåget till Växjö. I morse klev jag in på en tom akutmottagning blev snabbt mottagen och fick träffa en underläkare som undersökte noggrant men kände sig ändå osäker och sa att hon skulle ringa efter en ortoped som var handspecialist som ändå var i tjänst idag. Jag behövde inte vänta länge innan även han dök upp. Nu blev det otroligt smärtsam undersökning!! Han undersökte hela min hand på ett sätt som ingen annan läkare hade gjort av de jag hade träffat tidigare. Han hittade ställen som gjorde så ont när han tryckte lite så jag höll på att svimma…..b.la på utsidan av min handled (alltså lillfingersdian)!?! Han sa därefter att han bedömde det som två saker….det ena som är relaterat till tummen kallas “morbus de quervain” som är en akut senskideinflammation i första senfacket som drabbar tummens senor. Det trodde han att jag fått av att jag gått och haft ont nu så länge och då felbelastat så det är en sekundär skada. Det andra är en TFCC-skada i handleden = Mellan de två underarmsbenen i handleden finns stabiliserande ledband (ligament). Mellan ledbanden ligger en meniskliknande struktur. Detta kallas för TFCC (Triangular Fibro Cartilage Complex) och är den viktigaste enheten för stabiliteten vid rotation i handleden. Vid skador på denna kan rörligheten, kraftöverföringen och stabiliteten påverkas. Ofta skadas fästet på lillfingersidan. Vanlig orsak är ett fall eller en vridskada med rotation i handleden. Det är tydligen ganska vanligt med att man precis som det varit för mig inte har så ont av det i början men besvären kommer efter ett tag när man belastar..vi seglade ju i början och jag grejade ju med tampar och tendrar med mera vid tilläggningar o.s.v…så de stämmer ju in rätt bra i bilden av det bara har fortsatt att bli sämre.

Båda dessa börjar man att behandla med en utprovad ortos från arbetsterapin med uppföljning av ortoped om 6 veckor samt knapra antiinflammatoriska tabletter….då kollar men sedan upp om det blivit bättre och angående inflammationen i tummens sena så kan man annars ge cortisoninjektion eller i värsta fall operation…..angående ledbandet så kollar man om det blivit bättre och har det inte det så går man in med titthål för att bedömma och eventuellt åtgärda det man ser…..

Så för att sammanfatta detta så ja, jag kände att det var värt att resa till Sverige och få all denna information på svenska och återbesöket kommer ju i samband med min nästa visit för att hålla barnyoga utbildning i Sverige i mars <3 Så lite flyt med faktiskt 😉

Funderar på om jag ska skriva en bok med titeln; “Alltid är det något – allt löser sig till slut”…hahaha

Så nu ska jag passa på att mysa med mina söner och när de spelar playstation så kan jag planera för 2018 så flyger jag tillbaka till värmen efter helgen.

Önskar er alla en härlig trettondagshelg <3