Igår åkte min mamma hem, min mamma som jag verkligen beundrar för att hon reste hit till oss då hon aldrig rest ensam förut och varit av och på båten x flera fast hon inte trodde hon skulle klara det alls först…..Men en vecka går fort och veckan har ju varit lite tung för min del och det är klart det varit skönt ha mamma här…..ja det ska jag skriva mer om när jag känner att jag är där med att sätta ord på allt kring förlusten av min bästa vän….så länge håller jag mig till lite konkreta och inte så känslomässiga saker som händer i vårt liv just nu….

Gladan på ankare utanför hamnen då det tydligen var rengöring innan de gick in i hamn

Skonerten Gladan på besök

Ungefär samtidigt som mamma kom förra veckan så dök den vackra svenska skonerten Gladan upp i hamnen eller ja först till och med vid vår brygga,tankbryggan eftersom vi ligger på insidan av den fortfarande och hon skulle fylla på sin 3000 liters dieseltank. Två goa killar blev inskjutsade till bryggan först för att ta emot henne så vi fick en härlig pratstund med dem först innan hon gled in i den trånga hamnen. För er som inte vet så är Gladan en av svenska marinens båtar. HMS Gladan och Falken utgör Skonertdivisionen inom Sjöstridsskolan och är förlagda i Karlskrona. Gladan och systerfartyget Falken byggdes 1946 respektive 1947 och har sedan dess utbildat  framför allt blivande officerare i marinen, i sjömannaskap under realistiska förhållanden. Sedan ett par år tillbaka så seglas ett av skeppen ner till Kanarieöarna för att man ska kunna utbilda under hela året istället för att vara begränsad som det annars blir i Svenska klimatet.

HMS Gladan på besök i Las Palmas marina

Ja och nu dök de alltså upp här med full besättning som vi sedan fick veta skulle bytas ut under veckan. Efter lite härligt snack med fartygschefen Falck (ja han hette faktiskt det och tillhörde faktiskt i vanliga fall Falken!) så blev vi bjudna att komma ombord vid tillfälle när vi hade vägarna förbi….vilket blir dagligen då de ligger på andra sidan tankstationen där vi ligger så i helgen när vi hade gått en sväng på kvällen och de hade haft avskedsmiddag för sina kadetter och de flesta av dem gått iväg en sväng så ropade han på oss och vi fick oss en rundvandring på detta vackra skepp. Kul att se och höra hur de arbetar.

Svante,Johan, Falck & Leif (tror jag han hette…min namndyslexi gör sig påmind…)

Nya vänner & gåvor!!

Svante på Solarwave

Ungefär samtidigt som allt annat hände förra vecka så fick vi en ny “båtgranne” här på bryggan, eller ja han ligger rakt bakom oss. Det är en katamaran men utan segel…, en Solarwave. Den första som byggdes faktiskt. Båten har elmotor och försörjs endast med solenergi och är som en flytande lyxvilla! Så typ inte riktigt som Black Pearl 🙂 Ganska snabbt fick vi ändå en härlig kontakt med ägaren, Samuel, som är  en ung, driven tysk kille och hans kapten, Ufuk, som kommer från Turkiet och tidigare arbetade för båtföretaget men nu arbetar för nya ägaren av denna.

Solarwave vår båtgranne just nu. Bilden är lånad av Kapten Ufuk

Vi blev ombordbjudna och fick rundvisning i detta som för oss är en lyxbåt. Jättefin och den har allt och lite till!!! Vanlig kyl och frys fullstorlek b.la, diskmaskin, tvättmaskin och diverse datorskärmar som b.la är kopplade till kamera som är monterad ute på båten och som går att vrida i alla vinklar inifrån panelen….ja här finns allt du kan tänka dig och lite till! Samuel och Ufuk är två otroligt härliga killar och känns inte alls som man skulle kunna tänka sig några som är på en båt som denna. Vi blir ombordbjudna på en öl eller ett glas vin då och då och här om dagen så fick vi deras dinge!!! De hade köpt en ny och det var inget fel på den gamla som är mycket större än vår och vi har pratat om att hålla utkik efter att byta då våran börjat läcka lite…..denna dingen är hård men hopfällbar så idag hälsade vi “Grey Pearl” välkommen ombord <3

“Grey Pearl” välkommen <3

Och som om inte det räckte så kom de igår och bad Svante om hjälp……ett par minuter senare dök Svante upp på bryggan med motorn till dingen och såg helt chockad ut!! De gav oss motorn med!!!! De hade köpt en ny, snabbare men den är ändå 5Hp (vår gamla vi köpte begagnad i Frankrike var 2,5Hp). Motorn är endast använd i 5 timmar!!!!!?!

Svante & ” Kapten Solarwave” kollar in vår nya motor till dingen

Känslan är ju att man vill ge något tillbaka men vad?? De var tacksamma för att Svante hjälpt dem med lite saker och vad tusan kan vi ge någon som har allt och lite till??? De slutar i alla fall med att vi är bjudna på middag hos dem ikväll??? Så ja, jag tror att vi ger vårt sällskap…och att det är dem tacksamma för. Vi har dessutom fått massa tips på ställen att se med båten i Turkiet.

Svante & Johan har tagit upp Grey Pearl & spanar in henne

Grey Pearl ihopvikt & klar <3

Kort fakta om Solarwave: “In 2010 Solarwave 46 was the first oceangoing yacht which powered the propulsion as well as all household appliances exclusively by solar. This includes induction cooktops, stove, microwave, grill, freezers and fridges, air-conditioning, washing-machine, watermaker, even the dinghy-motor and the electric motorbike are solar-charged. No fuel and no gas on bord. But a lot of luxury – noiseless and fumeless.”

Nu är denna lite större än den allra första, den här är 64 fot men mest kul så ni får en uppfattning om allt den har 🙂 Detta blir den första Solarwave som korsar Atlanten.

 

 

 

 

Så nu ser vi fram mot en härlig kväll med fiskmiddag (som kapten på Solarwave utlovat att göra), vilket kan lysa upp denna lite gråa, regniga dag här i Las Palmas.

Ta hand om dig <3