Bekräftelse på att vi gör rätt eller tänker rätt är ju något som vi alla tycker om att få även om vi sedan vi lämnade Sverige inte längre söker bekräftelse som vi i alla fall jag gjort mycket tidigare i livet.

Var har vi nu fått bekräftelse genom film? Jo just nu är vädret lite ostadigt här och även om vi kan vara ute större av dagarna så blir det mulet titt som tätt och värmen kommer inte riktigt upp i samma grader som föregående vecka så på kvällarna när solen går ner blir det snabbt kyligt…Så på kvällarna har vi titta lite på film på ipaden. Först kunde vi inte riktigt bestämma oss för vad vi ville se…..vi var nog inte egentligen så sugna på att se något påhittat så ganska snart hamnade vi bland dokumentärer på Netflix och plötsligt satt vi med 2 filmer vi ville se. Vi startade med den ljuvliga dokumentärfilmen “Given”. Så fantastiskt filmat så bara det var en njutning för oss som älskar havet.

Men filmen var inte bara fantastiskt vacker att titta på, inspirerande och bekräftande….nä den fick även mig att kort känna att jag önskar jag hade kunnat ge mina barn den möjligheten som dessa föräldrarna gav sina barn men klart hade det varit svårt eftersom jag varken kunde surfa eller som idag segla….men jag kände ändå att jag önskar jag hade varit så närvarande och lekfull med barnens nyfikenhet och i deras lärande som dessa föräldrarna var.

Bara för att nämna kort vad filmen handlade om så berättas den ur barnperspektiv och det är sonen Given som är huvudperson och hur hans föräldrar bestämmer sig att resa runt i världen för att han och hans lillasyster ska få se, uppleva och lära sig av andra människor och vad som är möjligt i livet…..

Men vad hjälper det att känna så nu! Nä precis när vi reflekterar lite sedan ihop och jag sätter ord själv på allt som ju faktiskt går hand i hand med det som jag senaste dagarna jobbat rätt intensivt med, just föräldrarrollen….har i dagarna startat upp sidan www.foraldracoach.se  ….jag gjorde ju så gått jag kunde då med den kunskap, den erfarenhet och de möjligheter jag hade då….klart det hade sett annorlunda ut idag! Men samtidigt som vi pratade så kom vi tillbaka till något som vi pratat många gånger om sedan vi åkte och det är just att även om våra barn idag är stora så var även en förhoppning med vårt äventyr att ge dem känslan av att kunna göra det dom vill i livet och att drömmar inte behöver vara ouppnåeliga.

Den andra filmen hette “Expedition Happiness” och handlade om ett yngre par från Tyskland som byggde om en skolbuss till “bobuss”för att ta sig på vägarna från Alaska till Argentina. Med sig hade dem sin hund… Denna filmen bekräftade det som vi kände efter att ha varit iväg ett tag…..att det sliter att hela tiden vara på väg. Detta är något som vi ibland upplever att många har svårt att förstå då vi och våra familjer ofta får kommentarer som att “har ni inte kommit längre” eller “är dom fortfarande kvar där?” Ja vi har valt att segla långsamt och vi har valt att stanna längre på ställen där det känns bra för att landa och reflektera över alla intryck som vi hela tiden får och för att känna efter vad vi vill just nu! För vårt mål är inget förutbestämt utan för oss är det resan som är målet och då känns det viktigt att ta det lugnt och inte jaga…vi vill njuta något som så klart blir svårare om man har begränsad tid på sig att göra sin resa oavsett det är med båt eller bil…..många gånger har man kanske då ett mål vart man vill hinna se, eller komma fram till under den tiden och vi tror att det kan finnas en risk att man missar mycket då samtidigt som det självklart är bättre att göra en sådan resa om det är vad man drömmer om än att inte göra resan alls 🙂 Men det är nog viktigt att tänka på det och påminna oss även i våra liv att inte ha siktet för mycket inställt på något särskilt för då är det som att ta på sig skygglappar och vi riskerar att missa nya vägar, möjligheter m.m som finns längs vägen….samt att det kan bli svårt att njuta av just denna stunden….ta bara t.ex semester….något som i många människors liv är målet varje år eller flera gånger om året….och längtan kan ibland bli så stor att man missar allt som finns runt omkring alla dagarna fram tills dess….dessutom kanske förväntningarna skruvas upp med risk att det inte alls blev som man tänkt sig….kanske inte ens blir av för någon i familjen blivit sjuk…Detta är ett exempel mest för att det nog är något som de flesta av oss kan känna igen oss i eller relatera till…..

Ja, detta fick dessa filmerna oss att känna, bli bekräftade i och att reflektera över….den sista filmen och vår känsla av att inte vilja vara på väg hela tiden….skapar ju en tanke och känsla över att man inte orkar leva i äventyr hela tiden oavsett hur kul det än är och att vi istället för att längta efter semestern plötsligt längtar efter lite “vardag” och igenkänningsfaktorer i detta liv som vi valt att leva, dock utan att ha någon som helst längtan tillbaka till vårt “gamla liv” men att hitta formen, balansen i detta liv som får oss att le, skratta, älska mer än någonsin.

Ja, vi har hittat det som känns rätt för oss i livet just nu….med det säger vi inte att någon annans liv är fel…absolut inte…vi är alla olika!!! Men vi vill ändå rekommendera alla att stanna upp och reflektera över sina liv ibland…att våga det även om det känns svårt för det är då du har möjlighet att förändra om något inte känns bra, för det kan du om du vill! Och fastna inte i saker som du ångrar att du hade gjort annorlunda…lär dig av det och släpp det…..gjort är gjort och troligen gjorde du det bästa du kunde just då… precis som jag nämnde ovan….det är livet …vi lär oss hela tiden, va snäll mot dig själv <3