För varje dag som går så blir vi allt mer och mer förälskade i denna lilla ön, La Gomera…..

Nu är det ungefär 20 dagar sedan vi lämnade storstadslivet i Las Palmas, Gran Canaria och vi har inte saknat det en dag!!! Snacka om skillnader på så många sätt! Även om vi jämför med Teneriffa som var galet uppbyggt för turister förutom vår lilla fristad El Puertito….Men här på La Gomera så har massturismen inte lyckats slå igenom än, vilket är otroligt skönt! Hit kommer man om man som vi vill njuta av lugnet. Det går färjor till ön från Teneriffa så man behöver inte segla hit som vi har gjort utan kan flyga till Teneriffa och därifrån ta färjan hit som tar ca 1 timme.

Just nu befinner vi oss på öns huvudstad, San Sebastian som är en liten pittoresk stad med väldig “Layback känsla”. Vi saknar allt att ligga på svaj lite men när vi nu ändå behövde gå in i hamn och hitta gasol och fylla på med vatten så är det ju till en sådan här liten marina vi vill komma.

La Gomera som är den näst minsta av kanarieöarna har ändå en hel del att bjuda på. Ön som nästan är helt rund i formen har ca 24 000 invånare.

 

Lite kul historia

Man tror att namnet Gomer härstammar från en guanchisk stam i Norra Marocko som kom och befolkade ön via sjöfarten. Guancherna kallas även visselfolket och det här är så häftigt!! Vi har hört det när vi var nere i södra delen av ön, Santiago….visselspråket eller Silbo som det närmare bestämt heter lever alltså kvar här på ön!! Det är ett speciellt sätt att kommunicera med varandra över dalarna och de visslar alltså jättehögt!! Idag lär sig barnen även detta visselspråk i skolan för att det ska leva vidare även med nästa generation. Kika gärna på videon här. Vi är otroligt fascinerade!!

Det sägs även att Christofer Columbus använde La Gomera som sin sista anhalt att skaffa förnödenheter innan sin översegling till “den nya världen” så han hade ett hus här i San Sebastian som nu är en turistattraktion, men det finns också de som menar att han hade en älskarinna här och därför ett hus här…hm??

Det sägs att ön aldrig har erövrats utan de som kom hit bosatte sig här och det byggdes upp små samhällen. De här Gomererna ska tydligen har varit rebeller som inte hade några problem att skydda sig själva eller ön om det utsattes för hot. Det som styrde på ön var en “seniorio” som var någon form av överhuvud och han som styrde här först var tydligen en riktigt elak en, Fernan Peraza den äldre – tydligen ska han ha varit en riktig tyrann. Det finns massa spännande att läsa om ön som nu ska ha bildats för 12 miljoner år sedan av ett vulkan utbrott enligt wikipedia.

Naturen

Det är berg och dalar och klippor och ställen längs kusten som bara går att nå med båt men uppe på berget Garajonay är det tätbevuxen vegitation, en nationalpark som finns med på Unescos lista över skyddade områden i miljön. Detta fantastiska ställe (som vi inte har besökt än men tänker göra någon gång under tiden vi seglar runt bland öarna) ska tydligen ligga nästan helt i skugga och dimma vilket ska ha gjort att det finns helt annan växtlighet här än på övriga ön.  Det finns flera vandringsleder och på flera av bergen är det som djungelklimat då bergen fångar upp fukten från passadvindarna. Kontrasterna från de vackra soldränkta klipporna vid havet blir rätt stor. Här finns vingårdar, bananfarmer, advokadoodlingar m.m

Sedan har vi ju ödlan!! Ja det finns ju flera men just den här har vi inte sett, bara små söta…Men denna är tydligen en utrotningshotad art som man upptäckte för några år sedan fortfarande fanns kvar så man har vidtagit åtgärder för att bevara dem. Det är den gomeriska jätteödlan Gallotia gomerana. Vi läste på ett ställe att den kan bli ca 1,5 meter lång!! Det är ju nästan som jag!! Haha…vill inte träffa på den <3

Sedan har vi ju hört några konstiga fåglar som “tjattrat” på nätterna när vi legat på ankare men vi har inte sett dem alls?? Men igår läste vi på turistinformationens kontor att de heter gulnäbbad lira (heter något annat här som vi inte kommer ihåg). Dessa fåglar kommer bara till land när det är parningssäsong och de jagar på nätterna då det vill ha bläckfisk.

Längs kusten kan man även se att människor bor i grottorna, de går omkring nakna och samlar saker, fiskar och gör det hemtrevligt med lite tyg, bråte som flyter i land och verkar ha det rätt bra…..ska man vara uteliggare så är det nog ett bra ställe att vara på…slipper ju frysa i alla fall.

Ja allt som allt det finns en massa mer….vi lär oss hela tiden och blir mer och mer förälskade i denna lilla ön med sina härliga människor.

Igår skulle jag betala hamnavgift för en natt till…när jag om upp till kontoret sitter kvinnorna och pratar och tuggar nötter och frågar om vi åker tidigt nästa morgon…nä svarar jag för vi är knappast några morgonpigga personer…kom imorgon då istället för vi orkar inte jobba mer idag svarar de och blinkar…..haha…skulle aldrig hända i Sverige.

Nu ska vi strax kasta loss ändå från lilla staden San Sebastian och ta oss ner på södra delen igen och njuta på svaj…troligen utan uppkoppling….

Hasta Luego!!

.