Ombord på Black Pearl of Sweden finns en digital båtnomad, en odigital båtnomad och en halvdigital nomad hund!! Vad är då detta och hur funkar det, inte minst hur funkar det på så liten yta men en digital och en odigital???

Att vara digital innebär mer eller mindre att arbeta digitalt och vara uppkopplad en hel del.

Nomad – folk som inte lever bofast. Det finns många olika typer av nomader och eftersom vi lever på vår båt så kallar vi oss båtnomader eftersom vi tar vårt hem och flyttar runt till olika platser. Även kallat “snigelliv”! Allt fler idag lever som nomader på olika sätt och även om de inte gör det med båt så delar de kanske sitt liv mellan Sverige och några andra länder exempelvis. Jag tror att vi är en viss typ av människor som trivs och mår så mycket bättre av att leva på detta sättet än att ha en fast punkt medan det finns dem som absolut inte skulle må bra av det och verkligen behöver sin fasta plats i livet för att må bra. Återigen….vi är olika – jag älskar olika!!!

Jag kallar mig digital båtnomad, digital nomad eftersom jag idag arbetar till 90% över nätet med coachning, försäljning av smycken, kurser, inspiration på facebook och instagram b.la. Så för mig är internet en viktigt del för att jag ska kunna arbeta och ibland är vi på ställen där det inte finns någon täckning och då tar jag semester 🙂 Ofta vet vi ungefär var det är så då bokar jag inte klienter så klart. När vi har det så här kan jag också tycka att det är galet skönt.

Så har vi då min kära man, Svante, som inte ens äger en mobil idag!!! Nä, du läser rätt! Han har valt bort detta och tycker det är skönt. Vi har en ipad som han använder ibland för att ha kontakt med familj och vänner på facebook och om han behöver ta reda på något. De gånger jag åker till Sverige har han oftast inget eftersom vi delar internet från mobilen till ipaden annars så då hörs vi om han går någonstans och tar ipaden med sig där det finns wifi.

Ibland är jag ärligt talat avundsjuk på honom…..för det verkar så galet skönt!!! MEN!!!! Jag älskar verkligen det jag gör det är ibland bara svårt ha den där balansen med att inte vara för nåbar hela tiden, att saker kan vänta. Många idag förväntar ju sig snabba svar då vi vänjer oss vid att alla är mer eller mindre uppkopplade hela tiden och det sätter såklart lite press på oss som arbetar så här och inte har några fasta arbetstider, utan väldigt flexibla. Men flexibiliteten gör ju också att jag kan arbeta när det passar dig som exempelvis coachingklient – helg, kväll, dag – spelar ingen roll för mig. Jag kan vara ledig en måndag och jobba lördag, söndag….det är liksom ingen skillnad och det är en fantastisk frihet men ibland behöver jag bli påmind om att ta de där lediga dagarna med bara en bok, promenader, yoga och ingen uppkoppling – framför allt eftersom jag tycker det är roligt men även en kreativ hjärna behöver ledigt ibland. Då är det väldigt bra att ha en “odigital” äkta hälft för han ser det tidigt och säger till mig. Vi vet ju alla hur lätt det är att fastna i något i mobilen eller datorn och då missar vi så galet mycket annat men nog har vi väl alla fräst till lite lätt också när någon i vår närhet påpekat att vi är för mycket i mobilen…haha…påkommen!!! Inta bästa försvar, typ…..Dock anser jag att det finns oskrivna regler som alla borde ha…..(när man umgås så tar man inte bara upp mobilen och sitter i den….är det något som verkligen behöver kollas eller göras så fråga om det är ok? Det är det nästan alltid men det är respekt. Vid middagsbordet – “Big no no!” Varför? Att låta kroppen och våra sinnen njuta av maten och miljön, passa på att prata med familjen eller de som är vid bordet om man har sällskap…Lite parentes bara…)

Så visst ibland krockar det lite eftersom det är också stor skillnad vad Svante gör när han väl är uppkopplad och vad jag gör. Jag sitter sällan och skrollar runt och letar efter något intressant att läsa – för mig är att vara uppkopplad väldigt mycket en känsla av jobb. Men mer och mer börjar vi ha en förståelse för varandras förhållningssätt till det digitala och vad vi gör. Jag håller ju dessutom fortfarande på att lära mig en massa för att utvecklas och bli bättre och lärande tar tid…..och tid har vi ju men inte så jag vill spendera för mycket av min tid framför datorn – det är ju helt klart!!

Nä, jag vill leva och njuta fullt ut varenda sekund av det jag har runt omkring mig och genom att arbeta så här och vara på fantastiska platser med ett väder jag älskar så är det möjligt att göra båda delarna! Som nu – nu har jag suttit och skrivit detta och innan det förberett lite andra jobbsaker, sammanlagt ca 1 timme (medan Svante och Coccos gör några ärenden i land), så nu ska jag ta en paus, gå ut och ta en simtur för att sedan torka i solen, troligen med en bok. Sedan blir det mer kreativt arbete några timmar innan vi ska vara barnvakter åt våra vänner från Schweiz som ska lyfta sin båt här idag för att jobba lite på den.

Mitt liv som digital båtnomad är fantastiskt – jag får göra det jag älskar och kan vara var som helst!

Vad är din dröm? Om du fick välja helt fritt vad skulle du då vilja arbeta med och var?

digital båtnomad

En arbetsstund ombord – för varmt att sitta ute på dagarna med datorn