Vi kommer dela med oss lite recept som är, har blivit favoriter ombord. Först ut är premiären av att göra en vegankaka.

Vi tar även tacksamt emot dina favoritrecept för att prova nytt så skicka gärna ditt/dina favorit recept till oss, till sanna@blackpearlofsweden.se OBS! Det behöver inte vara veganmat eller båtmat!

Å nej vi är inte veganer eller vegeterianer….frågor som vi får lika ofta som om vi röker på eller vet var man kan köpa ( något vi aldrig ens provat) men finns många fördomar för att jag har dreadlocks, vi går 90% barfota och yogar……Nä när det gäller maten så är det viktigt med oss att ha en balans i allt. Framför allt för mig som dietat under så många år när jag inte mådde bra och då haft svårt göra något lite, utan att det blev minst 100% slaviskt….därav har vi sagt att vi äter det vi känner att vi mår bra av och som fungerar ombord. Däremot har vi känt mer och mer att vi inte är särskilt sugna på kött så det kött vi äter idag kan vara lufttorkad skinka någon gång, kyckling och så gärna fisk.

Att prova nytt är kul och spännande! Vi är dessutom väldigt överrens om att många gånger så är vegetarisk mat mer smakrik än kötträtter vilket också gjort att vi tycker det är godare.

Hur som helst…..

Våra vänner på katamaranen Kattla är veganer och har bjudit på goda fikastunder så vi har tagit lite recept där som vi häromdagen provade för första gången…..

Vi äter sällan eller aldrig kakor ombord, har varit när jag bakat bananscones eller i julas lussekatter men inte annars men det dem bjöd på var väldigt gott och innehöll inget vitt socker eller vittmjöl något som jag (Sanna) känner att jag inte mår så jättebra av, ja gluten över lag är inte min kropp så förtjust i och det finns många anledningar till det men tänker inte gå in på det nu utan här kommer det oväntade receptet på brownies som vi provade.

Gott ombord - Vegankaka

Inte så veganskt men eftersom den blev lite torr så provade vi med lite grädde till, mycket gott.

OBS! I vår ugn blev den lite torr på fulltid men vi har ju gasol men kan vara bra kolla den lite innan fulltid så den bli lite kladdigare. I övrigt var den kanon god och det gick inte att gissa innehållet!!

Black Bean ChiaBrownies

  • 1 burk kokta svarta bönor (à ca 400 g)
  • 3 ägg
  • 2 1/2 msk kokosolja eller olivolja
  • 2 msk chiafrön
  • 1 dl kakao
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 1/2 dl kokossocker eller rårörsocker
  • 150 g mörk choklad (60 %)
    Sätt ugnen på 175°C.
    Smörj en ugnssäker form, ca 26 x 20 cm.
    Häll av, skölj och låt bönorna  rinna av.
    Lägg bönorna i en matberedare (fungerar med mixerstav med men får hålla på lite längre) och mixa slätt. Tillsätt övriga ingredienser utom chokladen och mixa till en slät smet.
    Hacka chokladen och smält över vattenbad. Häll ner i smeten och mixa snabbt ihop.
    Häll smeten i formen.
    Grädda i mitten av ugnen 30–35 minuter. Känn med en provsticka om kakan är klar. Stickan ska vara torr. Låt svalna.
    Vi som är väldigt förtjusta i kokos kände att det kunde ha varit väldigt gott med kokosflingor över kakan innan man satte in den i ugnen eller efter.

Låt inte bönorna skrämma dig, det känns inte!! Det ända är väl att man kanske inte ska äta för mycket av kakan 😉

Om du följer GI eller liknande kan det vara kul att veta att det är lägre GI i bönor som du blötlägger och kokar själv än de du köper färdig på burk, nästan hälften. Här finns inget alternativ för de svarta bönorna finns inte på burk men å andra sidan har vi gott om tid blötlägga dem i 10 timmar (gjorde under natten) och sedan koka drygt 45 minuter.

LYCKA TILL!!