Idag ska jag skriva om något jag inte skrivit så mycket om men som ju faktiskt är en del av vårt liv på segelbåten, nämligen balansgången som det är att vara småföretagare och dels leva på detta viset men även dels kopplat till att vara den jag är.

Entrepenör med hjärtat

Många andra företagare skulle kanske skrika lite åt mitt sätt att tänka men jag tänker ju absolut mer med mitt hjärta än med min hjärna i mitt företagande, eller ja förutom när hela jag är i total balans och hjärnan sprutar ideer ( vilket händer rätt ofta när man lever som vi). Vad menar jag då med att jag tänker mer med hjärtat för många grymma företagare som tjänar mycket pengar, är effektiva och framgångsrika kan ju såklart vara otroligt passionerade över det dem gör och ofta är det ju just det som har tagit dom dit……Men precis där har vi det! De är passionerade!!! Min relation till det jag gör är mer som stark kärlek som varit i många år, djup och lugn 🙂

Visst tycker jag om pengar, men det känns mer sekundärt på något vänster, kunden, personen som köper något av mig, går på mina pass, utbildningar eller event är mitt största fokus hela tiden och pengarna är lite sekundära.

Självklart lägger jag en hel del tid på att lära mig hur jag kan nå fler genom nätet men det är ju faktiskt för att jag vill möta fler, stötta fler, inspirera fler i första hand. Jag känner att jag har saker jag vill dela med mig kunskaper, teoretiska, självupplevda mm som kan vara till gagn för andra, så jag försöker nå ut för jag söker efter dig som kan behöva få ta del av mig på något sätt (genom mina smycken, yogan, barnyoga utbildningen för dela vidare till barn och ungdomar m.m) för att kanske genom det jag ger kunna må bättre i din vardag – det kan vara att komma närmare dina drömmar, byta jobb, hitta en balans i livet där du befinner dig just nu……

Att jag kan fortsätta att tänka så här är ju såklart till stor del för att vi lever som vi gör och inte har så mycket kostnader.

Att ge med hjärtat ger alltid tillbaka

Att arbeta med kärlek istället för passion passar mig allra bäst för att jag ska kunna hålla båda mina fötter på jorden och inte gå in totalt för det jag gör då jag är en eldsjäl så jag bränner lätt ut mig och framför allt så hinner jag inte njuta under tiden och det är viktig för mig. Jag blir väldigt lätt passionerad över saker jag gör och brinner för men “then I lose balance” som Ketut säger i boken/filmen “Eat, Pray, Love. Andra behöver passionen och det är deras drivkraft och det klarar att använda den utan att köra slut på sig……så visst är det skönt att vi är olika 🙂

För mig ger det alltid något tillbaka genom att arbeta med kärlek i det jag gör. Ibland är det kanske inte i så mycket pengar men då kanske det istället är med ett fantastiskt möte, utbyte med en annan människa, glädje hos en annan människa, en kram, ett leende och visst det fyller absolut inte på mitt bankkonto men det fyller på mitt hjärta och min lyckokänsla som jag idag skulle säga är rätt stark större delen av tiden.

Men man kan ju inte leva på kärlek och leenden???

Såklart kan vi inte leva på kärlek och leenden även om man kommer väldigt långt 😉 (Kul tanke att gå in i affären, lägga varor på bandet och betala med en kram till kassören……) Men ofta så innebär att ge av mig själv så får jag både pengar och glädje tillbaka fast det inte är mitt huvudsyfte. Vi kan tillexempel ta gårdagens yogapass som jag skulle ha här i Vänersborg. Som vanligt var det en ide jag fick ganska nära inpå och skapade ett facebook evenemang. Planen var att vi skulle kunna vara ute och jag tog endast 50:- och hoppades på bra väder. Tyvärr var ju vädret igår väldigt skiftande mellan sol, regn och åskskurar så på eftermiddagen hörde jag mig för med de som anmält att de skulle komma om vi skulle vänta lite till eller om de tyckte det var bättre vi bestämde redan nu att ställa in……några hade redan ställt in sig på att det inte skulle bli och gjort andra planer men en liten grupp ville gärna vänta lite och plötsligt skriver dessutom en av dem att vi skulle kunna vara på hennes jobb om vi ändå inte var så många. Sagt och gjort men då hade ännu en hunnit gå iväg till gymmet istället så nu var de 3 kvar men de ville så hemskt gärna och alla 3 har jag ju träffat i mina yogagrupper tidigare genom åren så det skulle bli kul att ses, bara det! Så yoga blev det i ett kontorslandskap, där en satt kvar och arbetade och tyckte det var helt ok (personen som även fotograferade). Det blev kära återseenden och för dem nya möten, då ingen av de träffats tidigare. Det var en väldigt härlig yogastund även för mig, fast jag guidar. Redan här kände jag att jag hade “tjänat” på att genomföra detta med endast 3 personer. Dessa 3 var så glada för att det blev av och jag var jätteglad att de var där. Men det slutar ju inte där utan sedan köpte de lite smycken och en coaching blev bokad även om detta inte var mitt mål eller mitt syfte alls. Jag har alltid med mig lite smycken för jag har lärt mig att folk frågar då de vet att jag gör dem.

 

Livet på en segelbåt - En småföretagares balansgång

Här sitter vi tillsammans i kontorslandskapet som dels var en helt ny upplevelse för oss alla 4. Vi blev positivt överraskade hur bra det fungerade. “Vill man lösa något så gör man det!”

Så att älska det jag gör på det sättet jag gör genom att ge, ger alltid tillbaka på något sätt och även de gånger pengarna inte är syftet så brukar det sluta med att det ändå ger lite inkomst med.

Min balansgång i detta är ju ändå att jag inte har råd att gå back så därför försöker jag hålla nere lokalkostnader m.m så mycket jag kan när jag bokar event. Detsamma gäller mina utbildningar i Medicinsk Barn & Ungdomsyoga, enstaka gånger har det hänt att blir det +/- 0 och då är vinsten för mig att dessa verktyg ändå kommer till barn och unga som behöver det samt att de är nöjda deltagare som jättegärna ville gå som är dessutom då är otroligt tacksamma att det inte ställdes in när de längtat efter att lära sig detta, Nöjda deltagare brukar dessutom alltid prata positivt om utbildningen vilket brukar göra att fler hör av sig och vill veta mer…….

Det är något jag har lärt mig genom åren att inte fokusera på mängden – mängden smycken jag säljer eller antalet deltagare på mina pass eller event – utan på personligt bemötande och det lönar sig i längden, dessutom så ger jag mer av mig själv för jag orkar det till färre personer än många. Känslan av att kunna möta varje individ är viktigt för mig oavsett om det är i yogan eller någon som köper smycken så betyder även den personliga kontakten där mycket för mig och nöjda människor som kunder av smycken eller yogan, ja de återkommer………och jag känner mig otroligt tacksam för att ha så många återkommande människor i mitt liv som yogar med mig, följer mig, kommer på yogaweekends och köper smycken av mig……det är så jag vill jobba – jag vill möta DIG inte möta “en kund”.

Tilläggas ska att en av de vanligaste frågorna jag får inför utbildningar och event, samt efter är “är det många som kommer?” och “var det många som kom?” Är det ett mått för att det har gått bra för mig om det är många som ska komma eller som kom? Är det då jag har lyckats? Jag får känslan att det är så i andras ögon men försöker hålla det ifrån mig och istället ta in till 100% vad det betydde för de som var där.

Nu ska jag mentalt förbereda mig för ett samtal med min läkare, handspecialisten, då min hand blivit väldigt mycket sämre sista veckorna vilket oroar mig lite men ska bli skönt höra vad hon tänker om det.

Vad gör Svante och Coccos?

Ja Svante håller på och förbereder båten lite inför vår segling med byte av ögrupp när jag kommer tillbaka samt går långa promenader som Coccos inte riktigt uppskattar då det tydligen varit extremt varmt där senaste dagarna. Man vet att hon inte är intresserad av promenad när hon lägger sig under en buske i skuggan och vägrar gå en meter till, trots att han såklart alltid har med vatten till henne men hon är ju inte känd för att vilja röra på sig våran kapten, men de mår bra och ja….tyvärr har de väl hittat ännu fler golfbollar…..hm……tur jag tog med mig några som presenter till familjen….haha…..så glada de har blivit över sina golfbollar från Coccos 🙂

Jag önskar dig en skön dag vad du än är och gör!

Varm kram

Sanna