Jag har tidigare beskrivit alla lärdomar vi fått under vårt liv som båtnomader men det tål att sägas igen att livet på havet har lärt oss så mycket!

Jag vet att Svante känner likadant men jag kommer skriva detta inlägget utifrån mig då det här är saker som pågår lite nu medan han är i Sverige och visar huset för en massa människor som vill hyra det.

Som jag skrev sist kändes det läskigt att plötsligt inte veta om eller hur det skulle lösa sig med huset. Det huset som vi helst hade önskat sälja innan vi seglade iväg och som vi tillsist valde att hyra ut och istället invänta rätt tillfälle…….ja när nu det är men det tror jag vi kommer känna när det kommer och det var inte nu. Känslan av att inte längre ha kontroll över det liv vi valt att leva var såklart inte så skön vilket är en rätt normal reaktion när oförutsedda saker händer i våra liv. Massa OM och MEN snurrade i våra huvuden och först kände jag mig lite handlingsförlamad…..

Nu kanske du undrar vad det har med havet att göra….haha….lugn det kommer 😉

På många sätt är havet som livet…. Vackert, skrämmande & nyckfullt…

Det var just den där känslan av att hjärnan spelade upp en massa tänkbara scenarion vilket tog en massa energi som fick allt annat att stanna upp…..Plötsligt slog det mig att hade vi varit mitt ute på havet och något oförutsett hade hänt (som exempelvis på vår segling till Azorerna i somras) så hade jag inte börjat tänka en massa OM eller MEN för det skapar ju bara rädsla och oro som dessutom kanske aldrig kommer hända och det gör mig handlingsförlamad, mer eller mindre….Det går inte heller att lägga sig i sängen, dra täcket över huvudet och hoppas att allt löser sig själv….Nä här är det dags att flytta fokus igen till VAD KAN VI PÅVERKA! Jag vet att jag tjatar om detta men det är en så viktig kunskap som är lätt att glömma, för oavsett om man är på land eller på havet så är den här kunskapen till otrolig hjälp. Det första vi gjorde var ju att sätta ut en annons och boka resa till Svante. Allt gick väldigt fort och trots att det inte var löst så räckte det att känna att vi gjorde något för att en slags handlingsspiral sattes igång och plötsligt när Svante hade åkt så hade jag dessutom tagit tag i saker som vi pratat om länge att vi vill göra. Saker vi skjutit på för de har känts för stora och för min del har jag även tvivlat lite på mig själv….det klassiska”inte kan väl jag”. Men varför skulle jag inte kunna???

Tänk vad mycket jag har gjort senaste åren på båten som jag aldrig hade trott jag skulle våga, klara eller “överleva”, men jag har gjort det och klarat det bra! När det gått mindre bra ja då har jag ju alltid lärt mig något…..antingen om mig själv eller hur jag skulle kunna göra det bättre nästa gång.

Så helt plötsligt kastade jag mig ut…ja det ena är lite hemligt än, det får vara vår grej ett tag till, men jag tog tag i att göra det jag älskar att göra med yoga, mindfulness och coaching som jag tidigare hade liknande med mina MIMY pass(Mindfulness & Mediyoga) i Sverige innan vi åkte….men nu ska det bli en onlinekurs…..jag är inte särskilt duktig på sånt här och det finns människor som är grymma på detta och man kan gå kurser m.m men jag kände att jag nog har tillräckligt med kunskap för att prova innan jag vet om det är något jag vill satsa på…..så 1/2 kör jag igång och det är så kul att flera redan anmält sig. Kommer snart mer info på hemsidan om det. Sedan var det ju det här med att anordna en yogaresa……Jag har valt att kalla det för Feelgoodresa för det är inget yogaretreat utan mer en måbravecka. Jag har bokat boende och det kändes stort och lite läskigt men efteråt så pirrigt och spännande! Du kan läsa mer om det på hemsidan nu, klicka på länken HÄR

Så….ja havet har lärt mig, oss massor……framför allt att agera och att vi kan om vi försöker!! Om man inte försöker får man aldrig veta om man kan. Tilläggas i detta ska också att vi innan Svante åkte, peppade varandra väldigt mycket och vi vet att vi är starka tillsammans men just nu känns det tydligt att vi båda är otroligt starka även när vi är själva. En viktig känsla för varje enskild individ……Jag älskar att säga i alla olika sammanhang; “tillsammans är vi starka” för jag tror verkligen i hjärta och själ att det är så…..men  det är också viktigt att vi inte glömmer bort att odla våra egna styrkor och självförtroenden….för saker kan hända i livet som kan göra att vi förlorar viktiga människor i våra liv men vi har alltid oss själva! Allt och alla andra är bonus <3

Citerar Jon Kabat-Zinn; “You can’t stop the waves, but you can learn to surf.”

Varm kram till dig……..

//Sanna