Så har nu Spanien efter nästan 100 dagar släppt på sitt “state of alarm” och vi går in i det “normala” eller rättare sagt det “nya normala!”

Folk får nu resa till sina “andra hem” och lekplatser öppnas. Så här inleder tidningen El Pais sin artikel om det nya normala ; “Subject to temperature checks, the obligatory use of masks, and supplied with liters and liters of hand sanitizer, passengers on a hundred or so flights landed in Spain from Schengen-area countries, with a total of 225 routes restarting – a low number compared to a normal month of June. “

Life goes on……Spanien öppnar upp så man kan röra sig fritt inom landet och gränser öppnas så man nu kan resa hit från andra EU länder samt UK och andra länder inom Schengen området. Gränsen till Portugal förblir dock stängd lite till som det verkar nu. För första gången nu sedan utbrotten så byter man ut poliser med dyra böter mot att vädja till att folk ska använda sunt förnuft!!!! Tyvärr är det rätt tydligt att här där det funnits regler kring allt under karantänen så verkar många direkt glömma att viruset fortfarande finns, att det inte är borta bara för att man släppt på “state of alarm”! Vår lilla Sparbutik som är den enda supermarketen i området har fått ha en vakt för folk har blivit arga och hotat kassörskorna när de sagt att de måste ha ansiktsmask för att få komma in i butiken. Det är människor som kommer för att vara på stranden, stranden som varit tyst och lugn så länge och nu i helgen överbefolkades ordentligt. Det var galet mycket folk!

Vad innebär då det “nya normala”?

Större delen av Spanien lämnade alltstå detta med alla regler bakom sig men nu varje territorium fastställa sina egna regler så det gäller att ha lite koll på dem.

Det “nya normala” handlar dock om att hålla avstånd på1,5 m och mask ska användas när det inte är möjligt vid möte utanför familjen som bor under samma tak, alltså i bil om man åker tillsammans, i affärer b.la Detta kommer att gälla tills man hitta någon medicin eller vaccin mot COVID-19. “State of alarm” kan bli aktuellt igen om det blir ytterligare något stort utbrott i Spanien. Alla butiker har numera “handspritsmaskiner” när man kommer in så man spritar händerna innan man får gå in i butiken…..fatta vilka mängder med handsprit det går åt!! Handspritsdoften är numera starkare än solkrämsdoften här på ön.

De låga nivåerna av coronavirus på Kanarieöarna innebär att det inte kommer att finnas några kapacitetsbegränsningar i barer och restauranger, men butikerna kommer att begränsas till 75%. Grupper på upp till 30 personer kan utföra aktiviteter, 25 om de är inomhus, och på stränderna kommer varje person att ha ett avgränsat utrymme på fyra kvadratmeter. Lokala fiestor är avstängda för tillfället.

Det där med avstånd på stränderna existerar inte och inget som polis eller andra verkar engagera sig i heller. Det är lite speciellt, helt klart.

Hur som helst så känns det bra och vi börjar planera och förbereda oss på att segla lite och det ser faktiskt ut som att vi kan fortsätta planera för vår yogaresa till hösten (självklart med tanken att läget kan ändras igen och vi i så fall får ställa in). Detta med tanke på att UD med gått ut med att de släpper på sin avrådan för “icke nödvändiga resor” till b.la Spanien, Frankrike, Grekland, Belgien, Italien, Kroatien och Portugal den 30 juni. Det ser lovande ut och vi hoppas att världen kan fortsätta hålla nere smittan tills vaccin och/eller medicin kommit så att COVID-19 ska komma under maximal kontroll.

Vi är hoppfulla men saknar tystnaden i vår ankarvik……

Ett litet tillägg i detta är att jag, Sanna, är med i ett nätverk med ett 30 tal coacher som idag lanserar att vi erbjuder personer som av olika anledningar farit illa pga coronan, gratis coachingsamtal. Läs mer på http://www.coach4u.se

Varm kram från oss på havet!

Sanna, Svante & Kapten Coccos.

munskydd
Det nya normala! Marie & Jag hittade lite roligare munskydd. Lite roligare gå & handla då!