37 grader i skrivandets stund……det rinner av mig och då har jag ändå tagit ett topp för 5 minuter sedan. Jag har aldrig tidigare upplevt en liknande värme. Det är tydligt att värmeböljan kommer från Afrika då det dessutom är fullt med calima (sand från Sahara) i luften, något som är väldigt ovanligt denna årstiden. Calima brukar vara vanligast i början av året. Men idag är det så det är och det känns att man får sand i ögonen när man är ute. Plötsligt känns det skönt att ha munskydd så man inte får ner för mycket calima i lungorna. Vi var uppe i natt båda två och då var det som om någon blåste värme från en värmefläkt på oss….helt otroligt. Det var 29 grader i natt och det ska bli det kommande natt med.

Caliman ligger tät över havet. Det blir som ett tjockt soldis av sand

Behöver kanske inte säga att man inte sover jättebra i den värmen. Att försöka tänka är svår då det känns som om man har kola i huvudet….haha…..Bada, dricka vatten är prio ett idag. De säger att de är ca 43 grader inne på ön så vi har det ändå lindrigt här ute på havet. Vi gillar ju värme men detta är helt klart i varmaste laget. Det känns som man sitter i en bastu hela tiden och kan inte gå ut. Kroppen kyls ju ner när man badar vilket är otroligt skönt medan man ligger i för det tar inte många minuter när man kommit upp förrän saltvattensdropparna från havet istället är saltvattendroppar av svett som rinner över hela kroppen….

En svettig Svante! 5 minuter innan jag tog bilden badade han. Här pärlar sig svetten åter i hans panna…

Men men det kommer ju att bli lite svalare till helgen då det ska ner till 27 grader igen som är lite normalare temperaturer även om det också är varmt men just nu känns det som man längtar efter det 🙂

Från värmen till den tragik som sker här på Kanarieöarna och upprepas varje veckan….

I söndags eftermiddag var det många båtar i viken och stranden nästan full med folk. Vi låg i varsin hängmatta och iakttog livet runt oss och reflekterade över hur fantastiskt det är att få uppleva det vi gör…….att leva sin dröm…

Plötsligt ropar vår båtgranne till oss och pekar ut på havet. Vi ser att den stora Guardia Civil båten som patrullerat fram och tillbaka hela dagen har stannat och något verkar ske. Strax kommer även den orange räddningsbåten från Arguineguin. Vi tar fram kikaren och ser det vi befarade. Ännu en båt med flyktingar från Afrika……Det är alltså inte särskilt långt ifrån oss för som du ser kunde jag ta en bild på räddningsbåten och Guardia Civil båten. Flyktingbåten är rätt så liten. Fler och fler stannar upp mitt i paradiset och lyfter blicken mot den tragiska verklighet som sker här samtidigt…..Hur många är dem ombord? Lever dem? Frågor som passerar i huvudet hos de flesta.

Sedan kontrollerna blivit hårdare med båtflyktingar i medelhavet så har det ökat otroligt mycket är på Kanarieöarna.

Vi har nu läst i tidningen att det kom 2 småbåtar till södra Gran Canaria i söndags med 38 passagerare. Sammanlagt bara i helgen som var kom det 6 båtar till Gran Canaria med sammanlagt 150 personer! 4 passagerare var avlidna och ännu en avled sedan på sjukhuset. De har även hittat en båt med 15 döda flyktingar i som bogserades till land. En kvinna födde ett barn på vägen i en sådan där liten träbåt!!! Hittills i år har det kommit 3700 båtflyktingar till Kanarieöarna…..

Det här är så sorgligt! Tänk vilken fruktansvärd situation de flyr från när de utsätter sig för detta……

Tänker inte skriva mer om dessa tragiska händelser nu för det finns ord som räcker till…….

Istället ska jag ta ett dopp igen innan datorn lägger ner pga alla svettdroppar som landar på tangentbordet…..jösses…..som sagt aldrig varit med om något liknande.

Ta hand om dig!

Varm kram

Sanna, Svante & Kapten Coccos

Bilden talar för sig själv….puh!