Så hände det vi lite har hoppats slippa uppleva……En “patas” flyktingbåt kom in i ankarviken i natt.

Men låt oss ta det från början……

Igår kväll vid 23 tiden stod vi ute och borstade tänderna som vi brukar. Njöt av lugnet och den vackra natten. Vi var 4 båtar i ankarviken var av en hade kommit på kvällen och lagt sig en bit ut. När vi är klara med den obligatoriska tandborstningen så säger Svante att det ser ut som det ligger en båt till precis innanför den nya båten men utan ankarlanterna. Vi tittar lite och ser egentligen inte så mycket mer än att det är någon form av skugga av en båt där så vi tänker att ja det är en båt till som kommit till ankarviken som glömt tända lanternan så vi släpper det och går till sängs.

Vid 01.30 väcker Svante mig med orden: -“Kan du komma upp lite Sanna!” Han ropar inte utan säger det lugnt men jag hör ändå på hans röst att det inte handlar om att titta på stjärnor eller mareld utan något annat så jag vaknar till rätt snabbt och sliter med mig en sarong upp. När jag kommer ut så pekar Svante in mot stenarna som ligger knappt 70 meter i från oss, precis nedanför varvet. -” Visst är det något där?”

Ser du den?

Det är otroligt svårt att se i mörkret trots att varvet innanför är upplyst så är det mörkt på stenpiren men visst är den en ljus ganska stor skugga där. Vi tittar i kikaren och tycker det ser ut som en “patas”, en afrikansk fiskebåt som flyktingar brukar komma hit i . Vi har ju sett båtarna som de lägger på hög i Arguineguin och bilder på dessa båtar. Vi bestämmer att jag är kvar upp på båten och Svante tar dingen och åker närmare för att kolla och om det är det så åker han vidare in i marinan för att få hjälp att ringa rätt instans.

Jag ser honom inte riktigt men hör motorljudet på dingen som jag strax hör åka mot marinan. Det är alltså en flyktingbåt. Jag börjar spanar in mot land om jag kan se några skuggor som rör sig men ser inte mycket. Ganska snart ser jag Svantes siluett med 2 andra och en ficklampa på land som lyser mot båten som nu sakta rör sig mot stranden. Jag hör dem ropa ett par gånger med och tankar om det ligger någon kvar i båten dyker upp. Så var det inte utan visar sig sedan när Svante kommer tillbaka att en mobiltelefon ringde i båten. Svante hade gått mot vakten i området för att säg till honom men kom inte dit för påvägen dit mötte han de trevöiga trädgårdsgubbarna som arbetar i området. Det höll på att spraya palmer med en skylift…….mitt i natten????? Hur som helst ringde de polisen direkt.

Efter ca 10 minuter kommer 2 polisbilar och 2 poliser går ner på stranden och går runt med ficklampor men ser inget. Båten har nu nästan kommit upp på stranden. Det enda poliserna gör med den är att lysa ner på avstånd och sedan går de…..??? Kändes väldigt annorlunda med tanke på vilket pådrag det kan vara här med poliser annars men kanske inte mycket de kunde göra mitt i natten om de nu tagit sig i land. Båten hade ingen motor och Svante berättade att det låg filtar i vilket känns lite skrämmande för under dem kunde ju en kropp legat. Det är inte alls ovanligt att det är några döda i båtarna när de når land så att inte polisen tittade under filtarna kändes lite konstigt.

När Svante kommer tillbaka tar vi lite te och pratar. Det är svårt att bara gå och lägga sig. De senaste veckorna har det ju sällan kommit endast en båt åt gången när de har kommit så vi har ju ingen aning om det är fler här utanför. Vi slås också av hur otroligt det är att båten inte gått emot någon av oss andra båtar här i ankarviken för om det var skuggan vi såg på kvällen vilket vi tror så har den gått diagonalt genom ankarviken mot piren och precis “missat” inloppet till marinan…….

Det kommer väldigt nära och vi pratar även om hur det berör när man ser det så här på nära håll……människor som riskerar sina liv och många gånger även sina barns liv, i den båten för att förhoppningsvis komma fram levande och sen????

Snart är händelsen endast ett minne & alla spår på stranden är borta

På morgonen är båten kvar och vi undrar när de ska hämta den. Inte heller har det satts upp något om att man inte får gå ner på stranden. Vid 11 tiden på fm dyker en polisbil upp på stranden och sedan Guardia Civil på piren och strax där efter kommer en traktor och en lastbil i fullfart ner på stranden för att ta hand om båten. En av männen är klädd i “rymddräkt” (skyddsdräkt) och sprayar hela båten med något (troligen desifektion) och går sedan i båten……alltså ganska lång tid efter att den hittats. Det fanns ingen kropp i den som tur var och båten kunde forslas iväg från stranden och sedan såg allt ut som vanligt igen men kvar hos oss finns ändå en känsla av att det dels är väldigt skönt att ha en hund ombord men även att det här är så fel…….1000 tals flyktingar kommer hit i veckan och då har man ingen aning om hur många båtar som “missar öarna” och aldrig kommer fram……utan motorer så kommer de ju dit de hamnar……..

Med tacksamhet över det vi har så önskar vi dig en fin kväll.

Varm kram Sanna, Svante & Sanna