Acceptans är en grundläggande aspekt av närvaro. Att kämpa emot och förneka det som redan är verkligheten, skapar stor stress och mycket lidande och bygger ofta på ett djupt missförstånd. Acceptans är att ge tillåtelse till det som redan är oavsett vad du tycker om det, om det är rättvist eller inte.

Acceptans är en intressant företeelser på många sätt. Den kan vara så svår att på riktigt ta in kring vissa saker då det är lätt att blanda ihop acceptans med att gilla läget….Fel, fel, fel!!!

Acceptans handlar INTE om att gilla läget utan att acceptera att det som det är oavsett vad du tycker om det. När vi inte accepterar vissa faktum så mår vi ofta dåligt, blir låga, oroliga, stressade, frustrerade bara för att nämna några saker. Tydligast skulle jag vilja jämför det med en vägg……den står där antingen du vill eller inte så det hjälper inte hur många gånger du springer in i den för den står där i alla fall och det enda som händer är att du blir lidande.

Så varför skriver jag om acceptans just nu?

Egentligen för det finns så galet mycket just nu som många, vi och jag själv behöver aktivt jobba med att acceptera för att må så bra som möjligt och inte fastna i frustration och negativitet. Detta gäller såväl globalt som personligen. Jag kan ta två exempel.

Oron över att saker och ting aldrig kommer att bli riktigt som det var förut pga pandemin…..

Frustrationen över att det blåser galet mycket runt öarna här nu från norr och vi ser ingen ljusning så långt vi kan se vädret på windy så vi är inte bara fast på Kanarieöarna utan även på Gran Canaria för det är inte läge att byta ö. Klart vi skulle kunna om vi verkligen bestämde oss men skulle det vara värt det när vi vet hur accelerationszonerna är även vid måttlig vind??? Svar nej!

Om vi seglar upp till den lilla ön Graciosa som är inringad så får vi en bättre vinkel till Madeira men just nu är det svårt att ta sig dit med…..bara att vänta

De här tankarna lurar sig liksom in i huvudet och ramlar runt bland en massa annat som man har en tendens att upprepa i huvudet och plötsligt uppstår en känsla av att det inte är så kul och längtan efter något annat, nytt, att komma iväg pockar och frustration uppstår.

OM INTE…….

Vi är nog ganska bra på att prata och reflektera mycket med varandra så vi lägger märke till när det här smyger sig på utan att det får ta särskilt lång tid innan vi bryter den negativa påverkan. När vi gör det så händer härliga saker!

Vi stannar upp, trycker på paus, pratar om hur det är, hur det ser ut och konstaterar att det enda vi kan göra är att acceptera det faktum som är och då ta ett steg tillbaka istället för att försöka forcera något som ändå inte går…….när vi tar ett steg tillbaka så är det som om kropp och knopp slappnar av och det blir betydligt lättare att fokusera på vad vi faktiskt KAN gör i detta nu och lägga märke till vad vi har runt oss och öppna upp för att ta in annat i vårt liv genom att vara i nuet med nyfikenhet istället för att längta bort.

Det som händer då är att allt blir väldigt mycket roligare och lättare. Här hos oss så blir det tydligt för vi skrattar mer, njuter mer av det som är bra och möjligheter till nya kontakter, jobbtillfällen och annat bara “ramlar över oss”.

Vi kan ta gårdagen som ett exempel. Det var lördag och vi njöt av långfrukost med bad, spelade backgammon och lyssnade på P3 hemligheter. När Kapten Coccos sedan vid lunchtid tyckte att vi kunde åka i land så gjorde vi det och gick en lång och långsam promenad. Satte oss på en bänk med utsikt mot havet och filosoferade om var vi befinner oss, vad vi har gjort och vad vi känner för att göra nu som vi kan och lite tankar om vart vi vill ta vägen när vi kan segla till annan ö i alla fall. Efter en stund bestämde vi oss för att åka ut till båten igen och sätta oss på fördäck och njuta av helgens vanliga spektakel när alla ska ut med sina båtar i ankarviken på dagarna. Plötsligt ropar någon på oss och vinkar glatt. Det är kapten på båten Alisos som vi brukar hälsa på men aldrig riktigt pratat med av någon anledning men vi hälsar alltid på varann och förra veckan när han åkte ut med vänner så kom han förbi vår båt sedan och skickade över en flaska vin till oss, vi vet fortfarande inte varför. Nu stod han i alla fall på bryggan och vinkade åt oss att komma så vi gick dit och på två röda hade vi fått varsin öl i handen och Coccos en skål vatten och då hoppade hon gladeligen ombord och vi följde snällt efter. Det visade sig vara hans födelsedag så det slutade med trevliga samtal på spansk/engelska med mycket kroppsspråk och en väldigt god hemmagjord paella.

Hemmagjord Paella är så otroligt gott!

Så här är vi nu med ett aktivt arbete att acceptera och vetskapen om att när vi gör det händer bra, roliga och spännande saker. Ett annat exempel är att vi äntligen har lyckats skaffa oss en solpanel till, något vi spanat efter länge nu och tillfället dök upp när vi lutade oss tillbaka accepterade och då kunde se möjligheten att passa på att göra detta.

Ja acceptans handlar alltså inte om att gilla läget eller lägga sig ner och ge upp när det inte blir som man vill utan att lägga energin på rätt ställe och istället för att bli dränerad av frustration, känna njutning i stunden när man fokuserar på det man KAN göra.

Vad känner du att du behöver jobba med att acceptera just nu? (vill du får du gärna skriva det till mig i DM på socialamedier, mail eller här)

Vill du veta mer hur du kan lära dig att använda acceptans i din vardag för att må bättre och få mer energi? Håll då utkik för i veckan släpper jag min Närvaro Guide där acceptans är en del 😉 Mer info kommer snart!

Ta hand om dig!
Varm kram

Sanna, Svante & Kapten Coccos

Kapten Coccos hälsar att hon fortfarande är väldigt glad över att Växjö Lakers vann SHL