Det blev en svart första maj här…….på ett positivt sätt….tror vi 😉

Lite sent inlägg men det pysslas och jobbas på många plan just nu så nu fanns det lite tid och feeling för detta inlägg…..det är ju bra om dessa två dyker upp samtidigt och det är ju långt ifrån självklart …..

Helgens snackis i ankarviken

Att vi blev helgens snackis i ankarviken råder det ingen tvekan om…..

Det tittades, pekades och funderades en hel del……”vad gör svenskarna nu?” Så kan man väl inte göra?”

Så vad gjorde vi?

Ja…hm…..många båtälskare kommer nog att tycka vi är galna nu men vi har aldrig försökt vara något annat än oss själva och hitta lösningar på saker på vårt sätt……så även denna gången….

Denna gången handlade det om att måla båten….ja du läste rätt!  Blåvalen har äntligen konverterat och blivit späckhuggare…..eller förlåt….haha….jag menar vår nya Black Pearl of Sweden såklart!

Att den här damen skulle bli svart har vi varit överens om sedan vi skaffade henne. Färg vad bland det första vi köpte och den har nu stått här och man kan väl säga att det kommit lite emellan…..hm….dessutom är det inte i nuläget ekonomiskt möjligt för oss att lyfta henne å absolut inte här. Pasito Blanco är ett dyrt ställe att lyfta båten på så när vi lyfter henne så småningom kommer det att bli antingen på El Hierro, La Restinga eller Porto Santo…..eller någon annanstans  där det är ”lite” billigare……

Hur som helst så när Svante grejade i helgen med att installera AIS:en, så drog han lite kablar bl.a och passade då på att rensa lite på akterdäck där målarburken stod. När jag kom upp ur vattnet efter ett svalkande dopp så såg jag svarta droppar lite här och där och frågade vad som händer…..det visade sig att det rostat ett litet hål i färgburken!

Så då gjorde vi det som vi är bäst på……när vi har piskan på ryggen då händer det saker så sagt och gjort så började Svante slipa med ett fint sandpapper på sidorna,  morgonen efter torkades båten av med en trasa och morgonfukten ( det är galet blött på morgonen här nu) sedan kom maskeringstejpen fram och därefter roller, penslar och tråg…..NU KÖR VI!

Här är en video från målning & med resultat.
Du hittar även en bild på den målade båten längst ner i inlägget.

Jag började på akterspegeln där det var lite finlir mellan badbrygga och dess fästen och båten samt vindrodret. Svante tog sidorna med en stor roller och sedan kom jag efter uppifrån båten och fyllde i lite till där med mindre roller och penslar där det behövdes.

Att måla båten när den ligger i vattnet i en ankarvik tillhör ju kanske inte handboken i ”hur du tar hand om din segelbåt bäst” men nu var det  de förutsättningar som var och vi chansade…..hon har ju sett rätt ledsen ut med lite vita skavfläckar på sidorna med så vi kände att det blir nog inte sämre i alla fall och i värsta fall får vi göra om det.  Som du förstår så gick det inte att ta den nedersta delen mot vattenlinjen…..kanske en riktigt lugn dag eller så får det bli när vi lyfter henne.

På helgerna är det mycket båtar i ankarviken med lokalbor som åker ut över dagen och så även denna dagen…..många var de armar som sträcktes ut för att peka, ruskande huvuden och leenden på förbipasserande båtar……haha…..det är något speciellt med att göra saker på sitt sätt när det blir på ett sätt som stora massan av människor inte anser är som det ska göras……men…..vi har ju lite vana av det med det här livet 😉 Man kan väl säga att det ” ger oss vatten på vår kvarn”J  Vi tycker det är kul och det finns ingen del av oss som känner att vi har ett behov av att vara som andra……eller som man ska…..nä….ska vi vara sanna mot oss själva så behöver vi hålla oss utanför boxen så är det bara 😉

Det var lite dubbla känslor när männen på sina vattenskotrar kände att de skulle komma nära för att titta och ge tummen upp…..kul med tummen upp men inte så kul med vågorna som blir eller det där förbaskade vattnet som det inte verkar veta sprutar ut bakom dem…….jaja…..glada miner mot oss blir glada miner tillbaka då kan vi ta det.

Vad vi använt för färg? Det är en enkomponents färg som vi köpt i en färgaffär i Arguineguin. Vi pratade med dem där och kom fram till att detta skulle vara ett bra alternativ så vi provade helt enkelt. Det var inte särksilt dyrt heller så därför känns det som vi kan chansa. Vi kommer köpa några mindre burkar att ha som extra innan vi lämnar denna ön. Den 5 l hink vi köpte kostade ca 55€ och den räckte hela vägen. Blev till och med lite över så vi kan fylla  i lite nu när det torkat om vi ser att det inte täckt helt på några ställen. Jag har även målat en svart linje på  överbygget och Svante fyllde i den vita urfasade  linjen i överkant på sidan av båten.

Vi är jättenöjda och det är det viktigaste….kanske lite flammigt när man kommer nära, men det är ju varmt här när man målar så det handlar mer om det än att vi låg i vattnet. Vi skojar lite och kallar det ”distansfärg” – det ser kanonbra ut på håll J

Vi fick så klart blodad tand så nu vill vi leta bra och hyfsat billigt tyg till sprayhooden och våra segel så vi äntligen kan skicka det här slitna och fula vinröda som vi har. Vi tänker oss att grått kan bli snyggt. Vad tror du?

Seglingen och nu detta lyfter oss otroligt just nu. Vi har en känsla av att allt känns möjligt och att vi verkligen är på gång igen…..med det sagt så har ju vi absolut inte suttit och tyckt synd om oss själva utan varit rätt positiva ändå och njutit av saker som är bra men vi inser helt klart att det ändå har känts lite tungt…..eller kanske inte tungt kanske mer lite segt som kola och nu är det lätt som luft …..kan det vara så att det är lite flow på gång….oavsett vad så uppskattar vi det och njuter av det……för vi vet att det kan ändra sig snabbt men det är inget vi låter tynga oss utan mer vetskapen att så är livet och man vet aldrig när, var eller hur så bäst att njuta när det är bra 😉

Ta hand om dig!

Varm kram

Sanna, Svante & Kapten Yogi

Hejdå Blåvalen! Välkommen nya Black Pearl of Sweden