Hank med sin fru och en trevlig poet vi inte kommer ihåg namnet på…

” Är det inte svårt att ta farväl?”

Den frågan fick vi igår kväll av Kees när vi bland nya bekantskaper berättade om vår fantastiska vecka i Leeuwarden.
En vecka som enligt planerna skulle varit ett dygn och sedan vidare….i en stad som vi på första promenaden inte tyckte var värd att stanna i…En stad som växte massor för varje dag som gick, mest för alla vänliga människor som finns där men även för de mysiga små kanalerna.
Som vi skrev senast så har våra möten med härliga människor där blivit som en kedjereaktion…känns som att allt hängt ihop på något sätt. För hur stora var oddsen att vi skulle spontant få för oss att lägga till i hamnen och strax därefter kommer en granne till hamnen, Arteu, och hälsar oss välkomna och berättar att hans fru har seglat en Endurance 35 i Medelhavet! Vår båt är inte särskilt vanlig och inte många känner till den! Ett par dagar senare blev vi hembjudna till Arteu och hans fru på middag och dusch. Det var en otroligt härlig kväll med härliga samtal, god mat och mycket värme som slutade med att vi fick nyckel till deras nedervåning så vi kunde gå dit och värma oss, duscha och använda WIFI när vi ville.

Deras granne Hank, som hälsade oss välkomna tillbaka när vi fick vända om för att en av broarna i utkanten av stan inte gick att öppna i stark vind, bjöd in oss till en liten lokal festival som var igår där vi fick möjlighet att sälja lite av våra hantverk men framför allt än en gång möta och lära känna så många nya härliga människor som släppte in oss i sina liv….när dagen var över blev vi inbjudna lite här och där för ett glas vin och prata med andra som deltagit…kvällen avslutades hos vår “granne”, vi låg då på utsidan av en segelskuta, en familj som levt på sin båt sedan 1979 (året då vår båt byggdes)


Ja…så idag var det faktiskt lite svårt att lämna…när vi fick frågan igår om det inte är svårt att lämna så kände vi nog spontant att jo…men vi lämnar ofta hamnar tidigt och mer eller mindre ” smyger iväg” så det är rätt okej. Men denna gången blev det svårare….vi gick tidigt men med gårdagens minnen, möten och människors livshistorier väldigt färskt i minnet…och inte nog med det…plötsligt hör vi hur det knackar på ett fönster….där står Arteu och hans fru och vinkar och fotograferar….värme…”Det här ögonblicket kommer aldrig tillbaka!” ….. Vi hoppas bli lika varma, vänliga och pigga när vi som Archi och hans fru är 78 resp 73! De kändes som familj eller vänner man haft mycket länge. Glömde ju nämna att vi inte bara fick middag, dusch och nyckel till deras hem utan vi fick även tvätten tvättad!! Arteus fru insisterade….då blir det plötsligt nästan otacksamt att säga nej…ibland undrar vi varför det är så svårt att bara säga “ja tack” när snälla människor erbjuder snälla gärningar. Vi behöver helt klart träna på att tänka som Stefan Einhorn säger i sin bok ” Konsten att vara snäll”, att snälla handlingar gör att du i din tur gör snälla gärningar tillbaka, dels till den som varit snäll mot dig men även mot andra….karma!

Här lämnar vi hamnen, Kees båt och “grannarna” på Westergarde <3 bakom oss….

Så efter att ha kommit till Harlingen med havet på andra sidan Slussen….landat i solen (kändes som härlig, tidig vårsol) så har vi reflekterat mycket över vår senaste vecka i Leeuwarden och vill nämna vissa personer som fått en extra plats i våra hjärtan: Arteu & Liulie ( osäker på stavningen här….), Hank ( för härliga samtal, värme, visning och historia) & hos wife, Bonne van der Val ( vår fantastiske bartender och vän som även är en otroligt bra musiker….tidigare basist i Diff nu med Dilana), Hans vår livemusiker i baren (som valt att sluta sitt jobb när det kostade mer än det gav! ), Kess & Titia ( som lät oss ligga utanpå deras fantastiskt fina skuta och bjöd in oss med värme som om vi redan vore vänner), Henk för möte på olika ställen med härliga konversationer – en man som är otroligt duktig på att fotografera…… och så många flera människor och möten…..man kan tycka vad man vill om Facebook men det känns så kul med flera nya vänner på Facebook som vi verkligen ser fram mot att fortsätta att ha kontakt med!


Från våra hjärtan, Tack Leeuwarden!