Vi ber delvis om ursäkt för att detta inlägg inte publicerats förrän nu men det beror på att vi haft härliga, oväntade möten med människor och faktiskt en hel del jobb för Sanna (vilket är positivet och kul!) men här kommer det: 

Japp, så är det, idag (16/10) är det på dagen ett år sedan vi la ut från bryggan vid Blåsutvarvet och gick ner i Götaälv mot Göteborg… det känns väldigt avlägset men också som nyss…för oss har året som gått inneburit så mycket intryck, möten och nya miljöer.

Första slussen av många längs vägen när vi lämnade ett höstfärgat Vänersborg

Vi satt igår kväll och tänkte tillbaka på det gångna året, vi minns fortfarande hur kallt det var att segla under dom få ljusa timmarna varje dag och hur vi frös på nätterna…men vi gick mot värmen, vi seglade söderut även om det gick långsamt.

kall segling

Kallt var det när vi lämnade Sverige förra hösten

segla i sverige hösten

Mycket kläder av & på men vi hade ofta klart & vackert väder…

Vi brukar likna oss vid vattensköldpaddor, vi rör oss med strömmen, seglar lite hit och lite dit, vi stannar ett tag där vi trivs, njuter innan vi seglar vidare, vi rör oss långsamt framåt utan något fast mål, vi gör hela tiden nya planer,vi anpassar oss efter  tips och infall som vi får efter rutten som hela tiden gått söderut.

Nu har vi nått Algarve, Portugals södra kust. Här tänker vi stanna upp för att invänta seglarvänner som är tillfälligt hemma i Sverige samt invänta gynnsamma vindar för att segla ner till Kanarieöarna där vi nu till slut har bestämt oss för att vi ska övervintra.

Man kan förstå andra seglare som har känt sig “tvungna” att skriva om alla sina upplevelser och velat dela med sig om tips, vi känner likadant, vi har försökt att göra en “tio-i-topp” lista över alla dom ställen vi varit på…det är jätte svårt nästan omöjligt, men en sak är vi överens om, Portugal och Spaniens västra kuster är förbannat fina, kuster som många seglare skyndar förbi för att dom har fokus på målet istället för resan. Vi har ansträngt oss för att försöka göra det omvända. Nyckelordet är tid! Vi har tid! Vi brukar skämtsamt säga att tid är det enda vi har råd att slösa med…vi kallar oss tidsmiljonärer.

Det är nog det viktigaste tipset vi kan ge, att ha tid, tid i överflöd…

Vår resa skulle ha sett helt annorlunda ut om vi varit begränsade av tid….vi har nu seglat ca 2500 nautiska mil ungefär lika långt som vi seglat under dom senaste fem åren i Sverige.

När vi var i Sverige så läste vi seglarböcker men det är inte mycket av det som vi läste som har stämt, att man inte kan segla ner genom Hollands kanaler utan kanalintyg och utan att fälla sina master. Att Engelska kanalen skulle vara livsfarlig, trafikerad av “blinda” lastfartyg. Allt man “måste” utrusta sin båt med innan man lämnar landet…som om Sverige är det enda landet i Europa som bygger båtar och där det finns reservdelar till vettiga priser…. Att vår hund skulle behöva komma till veterinärer och vara till problem vid inklarering i nya länder…vi har hittills inte visat hennes pass en enda gång.

Coccos spanar när vi glider in i Hollands kanaler i Delfjil i december

Så vad händer om vi skriver om våran resa i en bok, kommer andra att få uppleva det som vi har fått uppleva…skulle inte tro det, platser som vi har tyckt lite extra bra om är ofta förknippade med dom människor vi mött där och lärt känna. I Norra Europas vatten seglade vi dessutom under vinter och tidig vår, t.o.m innan försäsongen börjat. Våra slussningar i Holland där vi var ensamma i slussarna står inte att jämföra med kaoset som råder under sommarsäsongen….. hamnarna låg nästan öde så en bok om detta hade knappast varit rättvisande och troligtvis inte speciellt roligt att läsa om, men vem vet en dag så kanske.

laga segel i portugal

Svante lagar seglet som gick lite sönder när vi hamnade i stormbyar. Här i Sines för ett par veckor sedan.

 

Så någon lista kommer vi inte att bjuda på men vi kommer att fortsätta att skriva om ställen vi upplever längs vägen och kanske kan du göra en egen lista med de ställen du vill besöka med eller utan båt.

Hur som helst har vi haft ett fantastiskt år med otroligt många upplevelser och för att inte tala om all glädje som vi känt, tillsammans med varandra och andra. Vi ser nu fram mot kapitel 2 som vi hoppas har lika mycket fantastiskt att bjuda på.

vänskap & glädje

Härlig första kväll i Spanien efter att ha korsat Biscayabukten i början av sommaren. Här med våra vänner Johan & Jocke på Anna Perenna (också från Vänersborg) samt Thibault från båten Django, Frankrike.

När vi skrev detta inlägg låg vi i lilla mysiga Alvor, vilket visst var litet och mysigt men en besvikelse för oss då vi hört så mycket bra om men för vår del var det för turistigt! Idag ligger vi i Portimao, där vi snart har varit i en vecka, först låg vi på ankare några nätter och nu är vi i hamn. Ett större ställe med galet mycket tyskar i hamnen men stan är mysig och känns inte alls lika turistig som Alvor.

Snart kommer fler inlägg för vi har mycket att dela med oss av och det börjar klia i fingrarna, men detta först!