Nu har vi hittat det! Stället där vi vill bli gamla när vi tröttnat på att segla runt….ett litet portugisiskt paradis och ändå har vi så otroligt mycket kvar att se… men detta är nog stället 🙂

Ett mysigt hus på denna sandiga ö

Var vi befinner oss, jo på Algarvekusten fortfarande och närmare bestämt på svaj i Ria Formosa utanför en liten sand ö som heter Culatra som Svante skrev om sist. Han beskrev den lite och nu har vi tittat närmare på den i flera dagar och vi älskar den! Lite rörig men så genuin och varm ( precis som vi!!)!Precis som Svante även nämnde sist så finns inga bilar eller gator på ön utan det är verkligen sand överallt. Det finns några mindre, söta traktorer däremot som oftast står parkerade nere vid den lilla hamnen. Vi känner båda att vore något till salu här hade vi nog kunnat stanna nu men å andra sidan finns det mycket kvar som vi vill se men tar helt klart med oss denna pärla i hjärtat för framtida tankar för här vill vi bli gamla tillsammans om vi får den möjligheten!

huvudgatan Culatra, Portugal

“Huvudgatan” har ändå en liten trottoar 🙂

solnedgång Culatra, Portugal

Solen sjunker bortanför ön. Så vackert!

Under tiden vi har legat här på svaj så har vi passat på att njuta av lite favoriter i alla möjliga former.

En favorit som vi njutit av är scones. Så gott med nybakade scones och under vårt liv ombord har vi omformulerat recept så det kan passa oss och det vi oftast har ombord. Mjölsorter har varierat lite efter vad som var lättast och billigast att få tag i, så det har varit allt från kokosmjöl, mandelmjöl, rågmjöl och vetemjöl. Vi har även bytt ut smöret till kokosolja istället då det är något vi alltid har ombord till skillnad från smör……mjölk funkar oftast eftersom de har mjölk här som inte behöver förvaras kallt innan man öppnat förpackningen så den behöver inte stå och uppta massa plats i vårt lilla kylskåp samt har lång hållbarhet. Eftersom vi bara har undervärme i ugnen så ställer vi in dem innan ugnen är tillräckligt varm och de få vara inne lite längre. Vi använder även vår muffinsplåt i teflon för den är lättast att rengöra och sconesen blir härliga munsbitar! Här är recept på det vi gjorde denna gången:

Scones för 4 personer ca 4 scones (eller ca 6-7 st i muffinsplåt)

2 dl mjölk/filmjölk/yoghurt

4 msk kokosolja

2 dl havregryn

4 dl mjöl (ev mer om degen blir för kletig, beror lite på vilket mjöl)

3 tsk bakpulver

1 tsk kokossocker

2 krm salt

Blanda all torra ingredienserna och tillsätt sedan kokosoljan, finfördela det till en grynig massa. Blanda därefter i mjölken så det blir en deg. Dela upp degen i 4 eller 6 mindre delar och lägg på plåt eller i muffinsplåt och skjuts in i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter ( vid endast undervärme sätt in när ugnen kommit upp i ca 175 grader och låt den fortsätta öka till 250 grader sammanlagd tid istället 15-20 min)

Mumsfillibubba som lunch en het och solig novemberdag 🙂

Sen har ju även dagarna blivit kortare här så när solen går ner blir det lite kyligt och då har vi passat på att titta på lite film och det har varit några av våra absoluta favoriter som vi båda sett flera gånger men ändå är de lika bra men denna gången kände vi nog att vi såg på dessa filmer liiite annorlunda med det liv vi idag lever….Vill du veta vilka? Ja det vi har avverkat hittills har varit “World fastest Indian”, “Eat Pray Love” och “Kon-Tiki” <3 Vi rekommenderar dom varmt om du inte har sett dem tidigare. Alla tre har ju lite tema som vi tänker….ingenting är omöjligt om du bara bestämmer dig för att det går och du vill av hela ditt hjärta.

En annan favorit som förgyller våra dagar i solen medan vi pysslar eller till morgonens obligatoriska backgammon är ljudboken “Dehlis vackraste händer”. Vi lyssnade på den för några år sedan på en semester i Danmark och jag hade även läst den och vi älskar den. Den är humoristisk samtidigt som den är eftertänksam med den fantastiska figuren, indiern som kallas Yogi som inte ser några svårigheter med något och hans möte med svenske medelålders, halvdeppige och lite bittra Göran.  Bland sannat är vårt favorit uttryck ” Det värsta som kan hända är att jag har skrattat och varit glad i onödan och det är ju inte så illa, då mådde jag ju i alla fall bra under tiden istället för att oroa mig för motsatsen”. Mer “yogisar” till världen! Han påminner lite om vår vän Habid som vi träffade i La Rochelle och som vi skrivit om tidigare som mötte alla, glad som sur och tvär med ett leende från hjärtat och orden “Love love love”….omöjligt för folk att fortsätta vara sur på en sådan människa. I filmen “Eat Pray Love” som jag nämnde ovan (som även är min favoritbok, läst 4 gånger….) så finns en liknande skepnad till i form av en balinesisk medicinman vid namn Ketut…..han är som yogi och Habid, dessa personer som med hjälp av hjärtliga leenden och kärlek sprider en enorm positiv energi runt sig….om jag ska ha en Guru så är det dessa 3!! Haha!

Nu väntar påfyllning av vatten inför resan till Marocko samt förhoppningsvis påfyllning av våra gasflaskor så vi slipper köpa nya ( vi har fått tips på ett ställe här i Faro som ska fylla). Nedräkningen för nya äventyr börjar men tills vindarna är rätt så fortsätter vi att njuta och greja, planera och reflektera <3

kväll ombord

Blir kyligt snabbt när solen gått ner eller ja….man behöver ta på sig en tröja men lite till kan man mysa ute i fotogenlampans ljus