Har du bra tålamod? När brister ditt tålamod?

 

Vem har inte suttit i bilkön och varit superstressad och känt sig mer och mer irriterad över att det går sååååå långsamt – ”jag har ju bråttom!!!” Eller i matkön när du bara ska handla lite på vägen hem och något krånglar för någon i kassan så allt tar extra tid….känner du igen det? Tror vi alla har upplevt åtminstone båda dessa scenarion minst ett par gånger i livet.

Jag började aktivt att jobba med mitt tålamod när jag började med mindfulness några år innan vi åkte. Tålamod är ju en av våra mindfulness attityder att aktivt träna och jobba med för må bättre. Ganska sanbbt mäkrte jag stora förändringar i mitt sätt att tänka och hur det påverkade mig – med det sagt så ändrades det inte bara så där men jag kommer på mig själv snabbare och snabbare när jag brister i tålamod i och med att jag har tränat det. För det är ju så att allt har sin tid. I konsten att vänta finns öppningar till något nytt.
Våga vara i ögonblicket här och nu utan att vilja vara någon annanstans.

varaistunden

varaistunden

Tålamod är en form av visdom. Det visar oss att vi kan förstå och acceptera ett faktum som ibland behöver tid för att kunna förändras – om det över huvudtaget är möjligt. Ett barn kan vilja ta sönder puppan för att snabbare få se fjärilen, men vi vuxna vet att det är en process som inte kan påskyndas.

Som seglare tränas ju detta hela tiden…..det tar den tid det tar att komma fram beroende på vind, vågor – det är inte så mycket att göra åt det mer än att vara i det och uppleva allt som händer runt omkring.

 

Idag skulle jag nog våga påstå att tålamod nog är en av vår tids största bristvaror…

I vår tid törstas det efter snabbalösningar, ”quickfix” och effektivisering, så pass mycket så att jag ibland är beredd att ställa frågan vad som faktiskt har hänt med tålamodet? Föds vi kanske med mindre tålamod idag än tidigare generationer? Vart har tålamodet tagit vägen? Kanske ligger det en stor okänd ö mitt i Atlanten full med tålamod som inte längre har någon plats inne i oss. Den platsen inom oss är numera fylld med rastlöshet eller med ett omedelbart tillfredställelsebehov….. – Vad fort det gick, att ändra på, att byta ut  tålamodet mot rastlöshet. Vi använder vårt sinne på ett helt annat sätt idag och sinnet får en vana att alltid vara upptagen med något och vill ha snabba byten för att inte bli otåligt och rastlöst. Desstutom är det ju så, lite kopplat till vad jag skrev sist om hinder, motstånd och tankens kraft så har ju tålamodet betydelse även där för ju större tålamod ju mer ovisshet, hinder och motstånd kan vi hantera, eller hur?

Tålamod är ju att låta saker och ting ta den tid det behöver ta. Ofta vill vi att det ska vara på något annat sätt än det är och att det ska gå fortare än det gör men det hjälper oss inte på något sätt snarare tvärtom, det skapar en inre stress och ohälsa.

 

Ett bra ställe att åka på semester och ha träningsläger för sitt tålamod är ju förutom en seglingssemester så är det ju att åka till Spanien! Gärna en mindre by men storstad kan funka med….spanjorerna är ju grymma på det här med tålamod…eller ja det kan ju vara lite svårt att tro när man hör dem tuta i trafiken men ärligt talat är de inte alltid stressade då, det är bara så man gör helt enkelt och det sitter ju en tuta på bilen så varför inte använda den 😉 Men mest tydligt är det om du går till affären – där har ingen bråttom!!! Hur är det möjligt?? 88% av svenska befolkningen är stressade just i mataffärerna!! (hittade på siffran, det är typ så det känns..hm) Men här i Spanien så kan det vara en låååång kö men kassapersonalen tar sig tid att prata om det är någon kund som vill prata lite extra och eftersom de ofta använder hela kroppen när de pratar så kan det ju ta en stund eller när kassapersonalen packar ner varan i en påse när de scannat varan om du säger att du vill ha en påse….men det mest fascinerande över detta scenariot är ju att ingen i den låååånga kön blir irriterad eller frustrerad eller verkar rastlös!!!!! Föreställ dig det scenariot i Sverige….hahaha…..jösses, kaos!! Men de som står i kön här tar ju sig också tid att byta några ord med varandra ge ett leende till någon de möter blicken med o.s.v och låt oss gissa vilka som skulle skatta sig till att må bäst i en undersökning…hmm..jag röstar på spanjorerna!!

Ja att mitt tålamod tränas hela tiden och förbättras har jag ju nämnt men hur är det med min käre make då? Jo, vad ska jag säga….han är ju en av de få människor som jag tror föddes med mindfulness (medveten närvaro) i cellerna!! Det kan även bero på att han har seglat hela sitt liv, klättrat och tycker inget är ett problem, så tar det längre tid så är det så typ!!! Detta har han visat mycket tydligt senaste veckorna när han har suttit med en fiskelina som var ett enda trassel….han har suttit i timmar nästan varje dag i 1 månad!!! Det var en rätt grovlina och suuuuper lång som han fick på markanden för endast 1 € bara för den var så trasslig……..Ja vad ska jag säga?? Under tiden när han har suttit med den så har han bara fokus på att lösa och göra så mycket som möjligt, snacka om tålamod!! Hur många hade inte efter 30 meter??? klippt av linan på lämpligt ställe för tålamodet tog slut?? (syns inte men jag räcker upp handen här…alla gånger…). Visst har mitt tålamod blivit bättre men hans som redan var bra har också blivit bättre…haha…jag hade aldrig orkat så länge som han har hållit på med detta, jag är imponerad och nu är den äntligen klar så vi får väl se vad han hittar på här näst?? Kanske fiska lite nu då kan vara lämpligt.

Visst är det absolut så att det liv vi har valt att göra också innebär att vi har plockat bort många moment i vår vardag som normalt stressar och gör att man brister lättare i tålamod – att känna att man kan slösa med tid gör ju att du aldrig har bråttom någonstans….och i det hade vem som helst fått ett bättre tålamod men det går även att träna tålamodet i den vardag du har och vinsterna är som sagt stora och du kommer må så mycket bättre när du kommer på dig själv när du sitter i bilkön och svär eller trummar stressat på ratten och avbryter det och ler mot dig själv, lutar dig tillbaka och bara konstaterar att du inte kan göra något för att påverka situationen….och plocka gärna till min favorit tanke – ”vad är det värsta som kan hända?” Då kan du vara förberedd på det och möta det med lugn när du väl kommer dit istället för att komma fram och vara arg irriterad och superstressad, något som troligen kommer ligga kvar över hela din dag …….Tycker du det är svårt? Använd dina andetag – försök att bara fokusera på när du andas in och ut när du känner att du brister i tålamod och se vad som händer…..Rent fysiskt så ger du då kroppen verktyg för att inse att det inte är ”någon grottbjörn på ingång – ingen livsfara” och du sänker då stressorerna och kroppen får chans att fungera och må så mycket bättre.

Jag avslutar detta inlägget med massa värme och ett citat från allas vår älskade Nalle Puh

”Floder vet att det inte är någon brådska. Tids nog kommer de fram,” Nalle Puh

floderingenbradska

floder har ingen brådska