Många undrar vad vi gör hela dagarna….oj oj….det kan vara mycket….allt från lugna dagar till massor på listan och oväntad dramatik då och då men vi är väldigt noga med att inte glömma bort vad vi tycker är viktigt!

Det finns ju vissa frågor vi får oftare än andra och en av de vanliga är just: “vad gör ni hela dagarna då?”

Ärligt talat så finns det dagar vi får fundera länge på den frågan och andra är det inte ett dugg svårt utan känns mer som “vad gör vi inte…”

Oavsett vad så kan vi väl säga att det som allt annat i livet är rätt skiftande.

Oftast gör vi inte mycket alls på våra förmiddagar….vi går upp mellan 8-9 spelar backgammon och dricker kaffe, ibland när vi ligger längre på ställen kanske vi fått in en morgonträningsrutin med lite motion, styrka och yoga. Sedan blir det lite mer backgammon och frukost……samt det viktigaste….”vad vill du göra idag eller vad behöver du göra idag?” Detta är ett samtalsämne som vi alltid har på förmiddagen, lugnt och stilla där vi båda fundera på om det är något viktigt vi verkligen behöver göra eller om det är något som mer skulle vara skönt att bli av med, få gjort eller om det inte finns något så ligger dagen är helt öppen….Oftast så är det nog saker som vi vill få gjort, något litet och för mig är det ibland även sådant jag behöver göra med beställningar eller bokade coachingsamtal…..men det är så galet skönt att ta detta på den morgon, på den dag vi befinner oss på…inte flera dagar innan…utan känna in dagen, kroppen, knoppen och vara medveten om vad som kan vänta om det inte skulle bli gjort så det inte behöver bli stressigt och vad som kanske inte bör vänta för då blir det mer stressigt och hänger över en för att det inte blev gjort…..Ja du fattar vad jag menar.

Jag har ju nämnt tidigare att Svante har haft en del jobb och då är det vad han har gjort efter morgon/förmiddagsrutinerna och självklart en morgonpromenad med Coccos. Själv pendlar mitt jobb mellan att vara digital och jobba på våra sidor, blogg, planera utbildningar, just nu skapa mindfulnesskurs online, fakturera och göra smycken – det sista känns inte som jobb utan mer som avkoppling. Ja är dessutom tacksam över att ha en kropp som tacksamt signalerar när jag gjort något för mycket, detta i god tid innan det blir för mycket och gör för ont i kroppen…..då pausar jag med en simtur och känner efter vad som ska göras sedan….kanske städa och dansa runt lite…..det är kul på riktigt!!!

Att ha en båt i solen och att leva på svaj utan vatten och el som vi gör kräver också sitt underhåll för att dels minimera slitage men även för att få ut det mesta av vind och sol för att få kyl att funka och kunna ladda elektronik. Detta sköter Svante om till större delen. Igår installerade han b.la en ny solpanel som vi fick köpa av våra nya norska vänner, Even och Marianne som just nu konverterar hela sin båt till el vilket är imponerande. Vi hade gärna gjort samma men har inte ekonomin till det i nuläget. Litiumbatterier och elmotor tillräckligt stark kostar endel så klart och vi tror nog ändå att vi lever rätt miljövänligt som vi gör idag….men  klart det där är en imponerande nivå till!!

Hur som helst så installerade Svante den. Vi hade 2 solpaneler innan och 1 vindkraftverk men vind har vi oftast inte haft så mycket sista veckorna och när det kommer är det mycket men oftast rätt kortvarigt över någon dag eller två. Det senaste  har vi behövt köra lite med motorn när det både varit vindstilla och disigt eller mulet men nu hände det saker direkt! Det laddar som när vi körde med motorn innan, fast det är den nya solpanelen som gör skillnaden. Yeah!!!

Så ja….vi lever, vi “jagar” mat (något som kan ta en hel dag att promenera till bästa matbutiken med billigaste priserna), vi arbetar online och fysiskt på vårt hem och vi njuter.

Igår fick Svante agera “rescueservice” när vår vän Björn var i väg på land. Plötsligt när vi sitter och äter lunch, ja Svante hade precis kommit tillbaka, så ser jag att Björns båt rör sig konstigt och i fel riktning jämfört med alla andra båtar så jag säger till Svante som sitter med ryggen till att det ser konstigt ut. Ganska snart kan vi konstatera att Björna båt har slitit sig. Vi ligger ju inte riktigt på ankare utan Svante hittade ju 2 rejäla bojstenar i vattnet där han satt fast oss i den en och Björn i den andra. Nu hade Björns tampar slitits av!!! Hans båt var låst och vi fick inte tag i honom….. Svante hoppade i dingen och fångade upp båten….som tur var så hade det nyligen varit högvatten vilket gjorde att vattnet var på väg ut….något som vi tror gjorde händelseförloppet något långsammare då båten inte drev inåt lika snabbt som om det hade varit på väg att bli högvatten…..Vi funderade lite snabbt på om vi skulle lägga hans båt långsides med våran men eftersom det var lite stökigt så kändes det som att det fanns risk att belastningen på våra tampar hade blivit för stor med 2 båtar så Svante drog ut båten och klättrade sedan upp och släppte ner ankaret. När han såg att båten låg still dök han sedan ner för att kolla så att ankaret satt ordentligt vilket det gjorde (se bilden överst i inlägget). Dock sköt vi på våran plan att gå och handla, det kändes bäst att stanna tills Björn kom tillbaka.

Så….ja…..vi har nog allt lite att göra hela tiden och dagar när vi bara går promenader och njuter i solen med en bok, ja dem är lätträkande!!! Däremot är vi väldigt noga med att inte glömma det vi tycker är viktigt, även om det är mycket eller händer mycket – och det är att njuta! Att njuta här och nu, i denna stunden, den enda stunden vi kan påverka. Ja vi lever nog ett ganska mindfult liv där vi är väldigt mycket i nuet. Vi kan tillsammans eller någon av oss säga stop!! Nu håller du på för mycket eller vi….nu tar vi en paus…..en paus betyder oftast dagtid att bada, spela backgammon och prata, lösa korsord, läsa en bok eller bara sätta oss ner och reflektera ihop över vad vi håller på med, vad vi befinner oss i våra huvuden och vad som händer runt omkring oss – var vi är just nu!

Oavsett hur vi lever våra liv så tror jag att detta är en nyckel till ett mer välmående liv….att bo på en segelbåt??? Nä det är inte det jag menar utan mer att säga stopp när det bara rulla på och stanna upp och reflektera över var man är i huvudet, var man är i kroppen och vad man faktiskt tycker är viktigt i livet……