Som ni kanske har märkt är det här inte bara en julkalender med yoga och mindfulness utan det finns även lite andra saker som dyker som hjälper er att må bra.

Välkommen till lucka 10 där Evelina kommer bjuda på lite sköna tips.

Massage, varför och vad som händer i kroppen?

Dags för lite beröring. Det finns ett flertal studier som visar på att massage är särskilt bra då det gör att kroppen startar sända ut massor med lugn och ro hormoner, oxytocin. Både för den som masserar och den som får massage. Oxytocinet sänker nivån av stresshormonet kortisol. Effekten av ett oxytocin påslag vara länge även om halten av oxytocinet sjunker relativt snabbt. Oxytocinet påverkar organ i kroppen, det sänker puls och blodtryck, förbättrar matsmältningen ökar smärttåligheten och stärker immunförsvaret. Börja med att plocka fram en olja som ni alla gillar, antingen med eller utan doft. (Jag använder alltid samma olja och det triggar igång igenkänning och gör att barnen blir lugnare snabbt bara genom att känna lukten). Fråga sedan barnet var hen vill ha massage, ansiktet, fötterna, händerna etc. Massera, berör med lugna tag och ha gärna på lugn musik och påminna varandra som att man är tyst när man ger och får massage. När du är klar så tack för att du fick massera och byt. Om ni vill kan man ex ställa ett timglas eller en klocka för att turas om.